Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wanneer komt er nu een ei?

Margot de Kam | dinsdag 10 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 870x

We wachten in spanning wanneer het eerste ei gelegd gaat worden. Hoe zien we dat het haast zover is?

Vrouw wordt dik en loom

De vrouw heeft de afgelopen weken flink extra te eten gehad van de man. Hij wil haar zo dik mogelijk zien en in topconditie om nakomelingen te verzorgen.

Ze jaagt ook nog steeds zelf en ook samen met de man. Haar spierstelsel moet ook sterk blijven, het is topsport, vliegen als een valk.

Naarmate de eileg dichterbij komt, gedraagt de vrouw zich wat lomer, en zit ze vaak uitgezakt, dik, bij de kast. Ze loopt ook waggelend.

 

Nesteldrang

De vrouw zal steeds vaker in de kast overnachten. De man komt overdag veel heen en weer om naast zijn kuil te staan roepen. Daar wil hij de eieren hebben. Ook de vrouw besteedt aandacht aan de kuil, of de kuilen. Ze schraapt zelf vaker kuilen. Alle hoeken en gaten van de kast worden bekeken en ze gaat pikken tussen de steentjes. Dit is allemaal gedrag om haar band met de kast te verstevigen, nesteldrang.

NB: De nesteldrang kan verstoord worden door onrust van andere slechtvalken in de buurt. Dan blijft ze liever zolang mogelijk op een veilige plek op de toren waar ze alles kan overzien, en lapt ze het 'huishouden' aan haar laars.

Vorig jaar kwam het eerste ei op 14 maart. Dat is maar een kleine indicatie. Wie weet laat ze ons, om welke reden dan ook, nog langer in spanning. Of misschien komt het eerder. Het ei komt wanneer het klaar is.

 

Eileg

Als het ei gaat komen, dan gaat ze boven een kuil staan, of eigenlijk meer hangen. Dat kan in één keer gaan, maar meestal worden we gefopt en houdt ze er doodleuk weer mee op. Zo kan ze ons uren, soms dagen ( en nachten) in spanning houden. Het moment dat ze het ei uitdrijft, zien we een soort kwispel van de staart.

Na het eerste ei komen er meestal nog meer. Vaak 3 tot 4 eieren. Het duurt 36-72 uur tot er weer een ei klaar is. In de tussentijd gaan de paringen door.

De man zorgt nog beter voor haar deze dagen. Hij is altijd in de buurt en houdt alles in de gaten. Ze is kwetsbaar nu. Als er een ei is, komt hij dat begroeten, nadat zij is uitgerust en brengt haar een prooitje.

 

Broeden

De vrouw en de man broeden beiden. De vrouw altijd ‘s nachts, de man ongeveer een derde van een etmaal. Dit is nodig, omdat de vrouw moet vliegen, anders zouden haar vliegspieren verzwakken.

We zien beide valken al vaak meteen af en toe op het eerste ei gaan liggen. Zij hebben een broedvlek op de buik, een speciale goed doorbloede plek. Die plek ontstaat door hormonen, pas nadat het eerste ei gelegd is. De broedvlek moet zich dus even voorbereiden. Het echte broeden begint pas nadat het één na laatste ei is gelegd.

De reden hiervan is, dat de eieren dan, na ongeveer een maand broeden, een beetje gelijk, of binnen enkele dagen uitkomen. Dan is het leeftijdsverschil tussen de jongen niet zo groot en ontwikkelen ze zich enigzins gelijkmatig.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs