Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet
Christ Grootzwagers | maandag 27 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1108x
De natuur is een ingewikkeld systeem van eten en gegeten worden. De vos, hermelijn, wezel, bunzing, steenmarter, boommarter en wolf. Stuk voor stuk zijn deze in het oog van veel mensen afschuwelijke dieren. Veelal zijn we ermee groot gebracht, simpel in boeken, sprookjes en nieuws. Wie zijn veelal de boosdoeners bij de verhalenvertellers, juist de eerder genoemde dieren. Naast deze dieren hebben we in de loop van de tijd hier kennis gemaakt met roofvogels. Door Beleef de Lente hebben we die echter leren accepteren. Wie houdt er niet van de bosuil, kerkuil, steenuil, torenvalk, havik en slechtvalk? De zeearend houden we nog maar even buiten beschouwing, daar hebben we nog niet zoveel kennis mee gemaakt.
Ook wij mensen kennen een vorm van inprenting. Ben je groot gebracht op het platteland, dan wordt je van kleins af aan voorgehouden, dat de vos een kippendief is. Ook al heeft haast niemand meer kippen los lopen, de vijandigheid tegenover de vos blijft. De wolf, in en in slecht, die at zomaar grootmoeder op. En zo kan ik nog lang door gaan. Kom je uit een buurt waar het jagersgilde welig voortleeft, dan is elke rover een vijand. Want zeg nou zelf, als een bunzing een konijn pakt, dan kan jij dit niet schieten.
Toch zijn alle natuurlijke jagers onmisbaar, zij zorgen voor een sterk bestand aan dieren en vogels. Want wat kunnen ze het eerste pakken, vogels en dieren waarvan er veel zijn. Meestal pikken ze de zwaksten eruit, dat zijn immers gemakkelijke prooien. Zo worden heel wat zieke dieren uit hun lijden verlost. Gevolg de sterksten blijven over en planten zich voort.
Hebben we geen natuurlijke vijanden meer, dan ontstaan vanzelf plagen. Muizen en ratten bijvoorbeeld hebben dan een vrij leven en planten zich in rap tempo voort. Hetzelfde geldt ook voor insecten, hebben die geen vijanden, dan komen we om in de meikevers, mieren, muggen, enz. enz. Nee in de natuur is elke schakel onmisbaar.
Moeten we al die rovers dan maar vogelvrij verklaren, dood schieten of vangen. Nee, juist dan gaan we in de fout. Elk dier heeft zijn territorium, zijn eigen jachtgebied. Zo gauw we ergens een roofvogel of roofdier weg nemen, dan wordt binnen de kortste keren zijn plek ingenomen, door een ander. Laat een natuurlijk evenwicht ontstaan, geef het een kans.
Wat zien we als er muizenrijke jaren zijn, veel kuikens bij de diverse roofvogels. Zijn er weinig muizen, dan produceert bijvoorbeeld de kerkuil ook minder eieren. Rijke rupsenjaren, dat betekent veel meesjes. Alles hangt in de natuur als schakels aan elkaar vast, neem je één schakel weg, dan gaat het prompt mis. Dat leren we hier van onze nestkasten.
Onze merel bracht een mooi nestje groot. Toch zagen we hier ook de wezel, onlangs de marter, een eekhoorn en de stadsrover de kat, of was het nou een poes? Beiden ook roofdieren, al klinkt poes veel vriendelijker als kat. Gelukkig vliegen veel vogeltjes uit, meer dan er gepakt worden. Weet wel hoe meer jonkies een vogel heeft, hoe groter de pakkans, dat is helaas niet anders. Wie weet heeft onze merel, als u dit leest alweer een eerste eitje gelegd. Ondanks alles veel plezier, met ons live vogels kijken.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..