Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Vakantie uitgesteld

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 26 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 798x

Het steenuilenseizoen loopt een beetje op zijn eind. Dat geldt voor de steenuilen op deze plek, maar ook voor de uilen op de meer dan 125 andere plekken die we dit jaar onder controle hebben. Tegelijkertijd zijn er ook ieder jaar weer plekken waar het allemaal lijkt opnieuw te moeten beginnen.

Een zo'n plek ligt in Huppel, een van de 9 buurtschappen rond Winterswijk. De steenuilen broeden hier in een nestkast die door de erfbewoners op de dwarsbalk van een ouderwetse telefoonpaal is geplaatst. De plek was in de jaren 2005-2008 en in 2012 in gebruik, daarna niet meer. Totdat we vorig jaar op op 15 juni een telefoontje kregen. Een buurvrouw had een uitgevlogen jong in haar tuin gezien. Misschien was de kast toch weer bezet. En warempel: 2 jongen in de kast, op punt van uitvliegen.

Omdat we niet heel content zijn met de plek waar de kast hangt, volop in weer en wind, overleggen we over het ophangen van een kast op een andere plek. In het najaar hangen we die op: een fijne plek in een vrijstaande wilg in een hoek van het erf. Volop schaduw en uitloop op een dikke tak. De oude kast lieten we hangen in de overtuiging dat ze - slim als ze zijn - toch zeker wel voor de nieuwe zouden kiezen. Bovendien was die van de buurman.

In februari nemen we de plek mee tijdens onze 'mannenjacht'. We hebben mazzel, in de telefoonpaalkast 2 ongerinde uilen. Ze krijgen 2 gloednieuwe ringen om met opeenvolgende nummers: 763 en 764. Ze zijn ongeveer even zwaar (226 en 240 gram) zodat niet uit te maken valt wie de man is en wie de vrouw. Enkele dagen later komt er een telefoontje dat 763 dood is gevonden. Jammer, hopelijk komt er nog snel een vervanger.

Als we op 1 mei van dit jaar als eerst de oude kast controleren, blijken ze toch weer voor deze kast te hebben gekozen. 764 zit er te broeden, op 5 eieren nota bene. De dood gevonden 763 was dus haar man, concluderen we. Blijkbaar is ze erin geslaagd een nieuwe vrijer aan te trekken. Op 16 mei is de kast leeg, geen eieren, geen volwasssen dieren, niets. Geen idee wat er gebeurd is. Misschien predatie, de kast is niet marterproof. Toch maar even de andere kast gecontroleerd en ja hoor, daar zit 764! Zou ze nog aan een vervolglegsel beginnen?

We besluiten de kast even met rust te laten en als we op op 20 juni terugkeren, blijkt het kleine wonder geschied: 764 op 5 eieren. Komende zaterdag gaan we terug, dan zouden er kleine jongen moeten zijn. Als dat zo is, hebben we een probleem. Stel dat de jongen op 25 juni zijn geboren, zijn ze pas op 24 juli 30 dagen, de leeftijd voor de nacontrole. Moeten we opnieuw onze vakantie uitstellen, net als als vorig jaar. Leuk hoor, steenuilenonderzoek!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs