Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Uitbreken

Piet J. van den Hout | maandag 15 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1065x

Crisis in het ei. De woning zal gauw te krap worden. Het begint tijd te worden voor een nieuwe omgeving. Tijd om uit te breken. Hoe zal dat gaan? In gedachten ga ik het ei binnen, als in een kijkdoos…

Daar zit hij dan. Een week of wat geleden had hij nog alle ruimte. Hij voedde zich met het eigeel dat de helft van de woning in beslag nam. Eigeel werd meer en meer omgezet in lichaam. Inmiddels is hij zo groot dat hij nauwelijks meer in zijn woning past. Hij heeft zich al in een onmogelijk standje gevouwen: zijn kopje teruggetrokken, zodat zijn snaveltje tussen het lichaam en de rechtervleugel doorsteekt. Juist die houding geeft hem de beste kansen om uit te breken. 

 

Lekprikken en perforeren

Met zijn snavel prikt hij al in de luchtzak die aan de stompe kant van het ei zit. Nu scheidt alleen nog de schaal hem van de buitenwereld. Veel kracht heeft hij nog niet. Aanhoudend tikt hij tegen de harde wand. Door zich met zijn pootjes af te zetten wurmt hij zich heel langzaam telkens in een iets andere positie. Na een dag of twee-drie heeft hij een kringetje van minuscule barstjes weten te tikken.
 

Piepen van ongeduld

Het kuiken piept van ongeduld. Hij wil er nu echt uit. Een speciale eitand, op de punt van zijn snavel, die wordt aangedreven door een dikke nekspier (deze verwelkt kort na het uitkomen), geeft hem genoeg stootkracht om de eischaal de beslissende beuk te geven. Maar dan moet het ei wel voldoende vochtig zijn (onderzoekers vermoeden dat de slechtvalk de eieren vaak even bloot laat liggen, zodat de dauw ze kan bevochtigen). Ineens breekt het hele ei open en is het kuiken in de buitenwereld.
 
Binnen een á twee dagen zullen ook de andere twee eieren volgen. Ook al waren ze niet gelijktijdig gelegd, het broeden begon pas toen de eieren er alle drie waren. Naarmate de kuikens minder in grootte verschillen, is er een kleinere kans dat er eentje zal verpieteren doordat hij niet kan meekomen. Toch ontstaan die grootteverschillen niet uit leeftijd alleen. De vrouwtjes zijn immers groter dan de mannetjes. We weten nog niet hoe de samenstelling van het nieuwe gezin zal zijn.
 
Als alles goed gaat, gaan we het deze week, mogelijk begin volgende week, live beleven.
 

Videofragment.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs