Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Pascal Stroeken
STONE
Pascal Stroeken, STONE | donderdag 6 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 500x
Vorige week, op 30 april en 1 mei, waren onze eerste velddagen van dit broedseizoen en controleerden Ronald en ik al veel nestkasten (en hebben er nog veel meer te gaan!). We kunnen een eerste tussenbalans opmaken. Als de eerste resultaten representatief zijn en het huidige beeld zich voortzet, gaan we na de uitstekende broedjaren 2019 en 2020 wederom een goed reproductiejaar beleven. Het consumentenvertrouwen onder de steenuilen is in elk geval hoog, afgaande op de legselgroottes.
In dit blog praat ik u op hoofdlijnen bij. Wilt u meer lezen, kijk dan op onze website steenuilenrondwinterswijk. (NB: door technische problemen is het momenteel helaas nog niet mogelijk om foto’s op die site te publiceren; deze worden zo snel mogelijk toegevoegd).
We hebben nu informatie over 56 nesten, dat is inclusief het BdL-nest. In 50 nesten werd volop gebroed en hebben we de volledige legselgrootte kunnen bepalen. In enkele nesten met een, twee of drie eieren was het legsel vermoedelijk nog niet compleet; daar voelden de eieren nog koud en onbebroed aan en wordt er waarschijnlijk nog bijgelegd.
Bij een paar andere nesten hadden we de indruk dat er vorige week nog met de eileg moest worden begonnen. Dat zijn weliswaar late starters, maar dat valt binnen de gebruikelijke spreiding. Elk jaar zijn er vrouwen die hun eerste ei pas begin mei leggen.
Daar staat tegenover dat we in een nest in Zieuwent al de eerste vier, net uitgekomen jongen konden verwelkomen! Het eerste ei van dat nest moet al omstreeks 30 maart zijn gelegd.
Berekend over een lange reeks van onderzoeksjaren, bestaat een gemiddeld steenuilenlegsel uit vier eieren. Vier is dan ook de favoriete legselgrootte van een modaal steenuilengezin. Gerekend over de 50 volledige legsels, staat de stand voor dit jaar nu op gemiddeld 4,52 ei/legsel. Bezien over de onderzoeksperiode 1986-2021 gaat 2021 daarmee nipt aan kop. Of dit broedseizoen deze koppositie weet te behouden zullen de komende velddagen leren. Spannend!
De hoge gemiddelde legselgrootte komt op conto van het grote aandeel 5-legsels, diverse 6-legsels, een 7-legsel en zelfs een 8-legsel.
Acht eieren … dat is dus twee keer modaal! Stel je voor dat een vrouw die allemaal efficiënt moet bebroeden. Da’s nog een hele klus. Mogelijk heeft het betreffende stel per abuis het ‘Handboek broeden kerkuil’ geraadpleegd, waarin jonge ouders wordt aangespoord om acht eieren te leggen in jaren dat er veel muizen zijn.
Het paar met de grote kinderwens bewoont overigens geen riante nestkast, eerder een type doorsnee rijtjeswoning. Zal een volle boel worden, als alle jongen uit het ei kruipen. Dat laatste is nog best wel spannend, want vorig jaar legde diezelfde vrouw zes eieren, waarvan er opmerkelijk genoeg vier niet uitkwamen. De twee jongen die wel uit het ei kropen, groeiden toen in weelde op, getuige hun dikke buiken en hoge gewichten. Ze zaten in de week voor het uitvliegen zo’n 15% boven het streefgewicht. Zo gaat dat in gezinnen waarin ouders niet elk meikevertje twee keer hoeven om te draaien.
We houden jullie uiteraard op de hoogte hoe het dat gezin vergaat dit voorjaar.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..