Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Telescoop ogen

Margot de Kam | dinsdag 10 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 580x

Bij de kuikens zijn de ogen nu goed open. Slechtvalken zien wel 8x beter dan wij. Ze kunnen een prooi al op 3 km afstand onderscheiden. Hoe dan?
Slechtvalk HSK focust met één oog

Scherpstellen

Er zitten speciale spiertjes aan beide zijden van de lens bevestigd, die de lens boller of vlakker maken,  waardoor ze zeer snel kunnen focussen, scherpstellen, tussen dichtbij en veraf.

 

Staafjes en kegeltjes

Het oog  is verhoudingsgewijs veel groter dan het onze. Het netvlies van de slechtvalk is dik, en bevat veel meer staafjes en kegeltjes dan bij ons. Staafjes vangen licht op, kegeltjes zorgen voor kleur en scherpte.

In het netvlies zit een groefje, dat hebben wij ook. Daar zitten de meeste staafjes en kegeltjes. Dat gebruiken wij, met beide ogen, om op een beeld te focussen, om iets scherp in beeld te krijgen. Dit heet binoculair zicht.

Slechtvalken hebben aan elk oog twee van die groefjes. Dat helpt om een nog veel ruimer gezichtsveld te hebben. Zij kunnen daardoor, net als wij, met twee ogen focussen, binoculair kijken. Maar met hulp van de extra groefjes in het netvlies, kunnen zij ook met elk oog afzonderlijk opzij zien. Dit heet monoculair zien.

Tijdens een stootvlucht kan de slechtvalk zo de hele omgeving zien, en tegelijk met één oog de prooi scherp in beeld houden.

 

Knipvlies

Om geen last te hebben van stofjes en de harde wind tijdens de wervelende stootduik, hebben slechtvalken een knipvlies, een transparant vlies dat horizontaal vanuit de binnenste ooghoek naar de buitenste schuift als een soort ruitenwisser.

 

Nog meer voordelen

De vogels zien ook nog eens veel meer kleuren dan wij. En hun hersenen verwerken veel meer beeldjes per seconde. Ze kunnen zelfs half slapen met één hersenhelft, met één oog dicht, terwijl het andere waakzaam de omgeving ziet. Vogels zijn echt wonderen der natuur.

Knipvlies


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs