Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | zondag 8 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 818x
Team Kerkuil zou met name graag meer willen leren over de prooiaanvoer van kerkuilen, vooral in de kuikenfase. Omdat er maar weinig kerkuilennesten 24 uur per dag kunnen worden gevolgd is hier nog niet veel over bekend. Zo zouden we bijvoorbeeld graag de volgende vragen willen beantwoorden:
- Welke prooisoorten worden er aangeleverd en in welke verhouding?
- Verschilt deze verhouding in prooisoorten gedurende de nacht (worden er bijvoorbeeld andere soorten aangevoerd rond de schemering)?
- Hoeveel voedsel krijgt elk jong per nacht, en hoe verandert dit gedurende de kuikenperiode?
- Is er sprake van een ‘rangorde’ tussen de jongen: krijgen bepaalde jongen elke nacht als eerste voedsel?
- Wat is het effect van de hoeveelheid aangeboden voedsel op de conditie van de jongen? (de conditie kan tijdens het ringen worden vastgesteld)
Tijdens de kuikenfase is het belangrijk dat er wordt genoteerd wanneer er welke prooi naar binnen wordt gebracht. De kerkuil is een muizeneter bij uitstek. Binnen de muizen maken we in de prooiaanvoer onderscheid tussen woelmuizen (muizen met een korte staart; afkorting WOM), ware muizen (muizen met een lange staart; afkorting WAM) en spitsmuizen (zeer kleine muizen met spitse snuit; afkorting SPITS). Daarnaast kunnen er af en toe onder andere ratten, vogels en kikkers worden aangevoerd. Wanneer de kuikens hele prooien beginnen te eten, is het ook waardevol om te noteren wélk kuiken de prooi uiteindelijk opeet.
De gegevens die dit jaar worden verzameld, kan ik vergelijken met gegevens van voorgaande jaren. Zo kunnen we verschillen tussen broedseizoenen en locaties analyseren.
We zijn erg blij met iedereen die ons helpt om deze data te noteren! Voor het noteren van de data wordt gebruik gemaakt van Google Spreadsheets. De sheets voor de kerkuil zijn hier te vinden. Om waarnemingen te kunnen noteren in de sheets heb je eerst toestemming nodig van Teckeltje, die de sheets beheert. Dit kan door je e-mailadres door te sturen in de vragenfunctie bij de kerkuil. Mocht er iets niet lukken, dan helpen we je graag verder in de chat of via de vragenfunctie.
Determineren is te leren! Kijk en oefen een tijdje mee en je zult de verschillen tussen de muizen gaan zien. Wanneer de prooiaanvoer op gang begint te komen, zal er een clipje geplaatst worden waarin de verschillende soorten muizen duidelijk aangegeven worden. En weet je het een keer echt niet? Dat is ook geen probleem! Als we het precieze tijdstip van de prooiaanvoer weten is het voor ons al een stuk makkelijker om de beelden terug te vinden, zodat iemand van Team Kerkuil een poging tot determinatie kan wagen.
Succes en veel plezier met observeren! Het kan natuurlijk nog eventjes duren voordat de prooiaanvoer begint, maar wanneer de gegevens binnen komen stromen zal ik met de analyse aan de slag gaan en jullie hier regelmatig van op de hoogte houden.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..