Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Storm

Wim van Nee, STORK | vrijdag 12 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1028x

Even tijd voor een uitstapje? Onze Gennepse broeders redden zich wel even. Had ik al verteld hoe gevaarlijk het ringen kan zijn? Althans voor de ringer? Stel dat dit bordje op het hek hangt en je moet bij het nest erachter zijn. Wat doe je dan?
Gevaar

Gastvrij

Het antwoord kwam een jaar later toen er jongen op het nest zaten. De schrijver van de tekst op het bordje, benaderde ons met de vraag of we wilden komen ringen. De afspraak was zo gemaakt en toen het zover was, werden we gastvrij onthaald. Het was lekker weer, maar het bordje op het hek was er niet meer. Het ringen verliep zonder inmenging van stieren en na afloop zaten we in de boerderij rond de keukentafel, waar we werden verwend met plaatselijke lekkernijen bij de koffie.

 

Briesend

Er brandde mij iets op de lippen. Het was niet de koffie, maar een vraag: “Zeg boer, dat bordje dat vorig jaar op het hek hing, met de de tekst 'Pas op voor de stier', hangt er nu niet meer en we hebben ook geen stier gezien. Hoe zit dat eigenlijk met die stier?”
We vertelden hem dat we de foto gebruiken tijdens lezingen over ooievaars die we in het land houden. We vertellen dan ook over de risico's van het ringen voor de ringers. Natuurlijk dikken we dat verhaal, met een knipoog, een beetje aan… Briesende stier, graszoden die door de lucht vliegen…

 

Op vakantie

De boer begon te lachen. “Maar die stier bestaat echt", zei hij. "Het is zo’n Belgische dikbilstier en hij heet Storm. En woest is hij helemaal niet, hij loopt zo aan het handje mee de veewagen in. Zo mak als een lammetje.“
Het begon steeds leuker te worden.
“Maar zouden we een foto mogen maken van Storm, dat maakt ons verhaal in de lezingen helemaal af. ” De boer moest nog harder lachen en zijn ogen  begonnen te glimmen.
“Dat is nu een beetje lastig”, zei hij. “Storm is er even niet, hij is op seksvakantie…” Storm bleek een stier met goede genen te zijn. Daarom gaat hij regelmatig met de veewagen op reis om deze te verspreiden.

Na nog een kop koffie werd het tijd om afscheid te nemen. “Maar als jullie weer een verhaal over ooievaars gaan houden, dan moet je dat wel blijven vertellen hoor, van dat briesen en die graszoden”.
“Doen we”, verzekerden we hem.
Bij deze.

 

Wim van Nee
STORK

Stand-in. Storm was er even niet.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs