Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Plastic in de vogelwereld

Marlon de Haan | woensdag 23 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 922x

Nadat het ooievaarsjong overleden was door verstikking, ontstond er achter de schermen een discussie over de oorzaak. Was het een botje dat bleef steken? Of een stuk hard afval? We zullen het nooit weten. Feit is dat het regelmatig voorkomt dat plastic en ander afval in vogelmagen terecht komt.
Mooi voorbeeld van kunststof in de nesten en het voeren van plastic aan jongen.

Het gebeurt vaker dat ouders plastic en ander afval eten of voeren aan jongen. Zo eten ooievaars nog wel eens (post)elastieken, die ze voor wormen aanzien. En krijgen mereljongen ook wel eens stukjes plastic die niet verteerd kunnen worden in hun maag. Hierdoor blijft hun maag voller dan normaal en hebben ze weinig eetlust. Ze kunnen daardoor niet zo snel groeien als zou moeten, of ze verhongeren. Een vreselijk lot natuurlijk, dat vinden we allemaal. Het is echter wel de realiteit.

Sinds de massaproductie van plastic begon, is er 8,3 miljard ton van gemaakt. Slechts 9% hiervan is gerecycled. De rest komt in het milieu terecht. Het NIOZ, Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee, onderzoekt bijvoorbeeld hoe micro-plastics worden afgebroken in de zee. Vissen eten deze (micro-)plastics op, waardoor zij verhongeren. Met deze plastics vervuilde vissen worden vervolgens opgegeten andere dieren of door de mens. Het NIOZ ziet dan ook regelmatig overleden walvissen en stormvogels met magen vol plastic afval. Die laatste vogels hebben overigens gemiddeld 23 stukjes plastic met een gewicht van 0,29 gram in hun maag. (Het aantal stukjes plastic gevonden in de magen van stormvogels leek in 2016 minder te worden, gelukkig.)

Verhalen van onze vrijwilligers

Vrijwilliger Leo van team Ooievaar heeft onlangs een ooievaarsnest schoongemaakt. Daarin lagen braakballen die hij heeft meegenomen. Wat blijkt? De jongen krijgen naalden, stukken tegels, glasscherven, en nog meer scherpe dingen binnen. Vogels, en andere dieren, weten niet goed wat het verschil is tussen echt voedsel en afval. 

Vorig jaar heb ik verschillende nesten gevonden van tapuiten en in verscheidene nestjes was ook plastic verwerkt. Daarnaast worden er andere materialen gebruikt. Is het nest toevallig in de buurt van een tennisclub? Het gebeurt wel eens dat een vogel de kunststof pluizen van de tennisballen afplukt en ook in het nest verwerkt.

Soms hebben deze materialen een extra negatief effect. In Helgoland, een Duits waddeneiland, zag ik dat Jan-van-Genten visserstouw in hun nesten hadden verwerkt. De touwen waren echter nog heel erg lang en ik zag hoe verschillende alken, zeekoeten en Jan-van-Genten verstrikt waren geraakt in deze touwen en van de klif hingen. Wie weet hoe lang zij al daar hingen.

Er is nog hoop!

Ik weet het, ik schrijf vandaag geen vrolijk verhaal. En dat is de wereld ook niet altijd. Het is heel belangrijk om te weten hoeveel invloed wij, de mens, op het ‘wilde leven’ hebben. Gelukkig realiseren steeds meer mensen dat. Er worden zo bijvoorbeeld Beach Clean-Ups georganiseerd en er zijn gelukkig nog meer dingen om te doen: gebruik geen plastic bekertjes/rietjes/bestek meer, maar gebruik recyclebare materialen. Of repareer je kapotte spullen, in plaats van nieuwe te kopen. Het kopen van een hervulbare waterfles helpt ook al enorm! We hebben nog een lange weg te gaan, maar elk klein beetje helpt. Help mee en draag mee aan een gezondere wereld voor vogel, dier, en mens!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs