Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Voetenwerk: puberpootjes kleuren van grijs naar oranje (foto: Caroline Walta bij www.delokkerij.nl)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Op stelten

Caroline Walta, STORK | zondag 24 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 940x

Zie ze eens staan op het nest. De jongen krijgen al echt lange stelten. De Engelse naam voor ooievaar is niet voor niets "stork" (vertaling: "langbeen"). We nemen de poten eens onder de loep.
Kleur van de ooievaarspoten (collage/foto's: Caroline Walta voor www.ooievaars.eu)

In de weblog "Binnenstebuiten" (link), hebben we de inwendige poot bekeken. Het bovenbeen en de knie van de poot zitten in het lichaam, vlak onder de heup. Het been dat wij uit het lijf zien steken, is het onderbeen. Wat voor ons een knie lijkt, is het enkelgewricht. Het loopbeen daaronder zie je bij de mens weer niet: het zit verstopt in onze voet, vlak voor de tenen. Bent u er nog?

Bot, spieren en schubben

De meeste pootspieren zitten in het bovenbeen, het onderbeen is slechts een bot waarlangs kleine bloedvaatjes lopen, omhuld door schubben. Deze buitenkant van de poot is, net als de snavel, van keratine-achtig materiaal (dat zit ook in onze nagels).

Voetenwerk

Als een ooievaarskuiken uit het ei komt, heeft het zwarte pootjes. Na 2-3 weken kleuren die licht oranje. Bij het ringen van jongen van 4-5 weken, is goed te zien hoe de poten verkleuren van zwart, grijs naar lichtoranje. En vaak begint het bij de voeten, zoals goed te zien is op de foto in de banner.

Grijs, oranje en dan... jawel rood

Als de jonge ooievaars op een leeftijd van 9-10 weken uitvliegen, zijn hun poten nog meer oranje gekleurd. Het proces van verkleuren verschilt per individu. Sommige houden heel lang zwart-grijze poten, andere hebben als jong al oranje stelten. In de loop van hun eerste levensjaar worden ze langzaam steeds roder.

Een volwassen ooievaar heeft rode poten, waarvan de schakering ook per vogel kan verschillen: van helder tot donkerder rood.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs