Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Op stap

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 18 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 328x

Is man kerkuil wezen stappen? Of was hij toe aan rust zich voorbereidend op wat komen gaat de komende tijd? Of heeft het een andere oorzaak bijvoorbeeld de warmte in de kast?
Foto Hylke Zijlstra

Hitte in de kast

Hebben kerkuilen ook last van de warmte? Inderdaad, dat is zo. Volwassen kerkuilen kunnen de warmte ontlopen door koelere plekken op te zoeken.

Hoge temperaturen, boven de 40 graden!

Zitten de kerkuilen in een schuur met een rieten dak, dan zijn er geen problemen, het blijft er veelal lekker koel. Helaas zijn er ook nestkasten die in een gebouw of schuur hangen met golfplaten. De temperatuur loopt dan soms op tot boven de 40 graden! Dat houden ze dan niet lang vol. Kerkuilen krijgen hun vocht binnen via de prooien de muizen. Op dit moment zijn er nog geen jonge kerkuilen in de kast en man kerkuil kan nog verkoeling zoeken buiten de kerkuilenkast. En de kast hangt in de hooiberg onder een rietenkap, de wind waait door de hooiberg, dus op dit moment geen last van de warmte lijkt me. Waarom man kerkuil pas rond 11:30 gisteren in de kast kwam…de Beleef de Lente kijker mag het zeggen. 

 Oplossing

 Bij erg warm weer kan de deksel van de nestkast iets opgelicht worden door middel van een lat of steen om de luchtstroom in de kerkuilenkast te verbeteren. Gelukkig wordt het eind van de week een stuk koeler en kan man kerkuil gaan genieten van het koelere weer en van de nieuwe fase als de jongen zich gaan aandienen.

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs