Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Onder moeders paraplu

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 28 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 157x

De ene na de andere bui teistert de nesten overal in Nederland. De volwassen ooievaars zien er verfomfaaid uit. Toch biedt hun verenpak voldoende bescherming tegen de nattigheid. De (kleinere) kuikens kunnen schuilen onder moeders (en vaders) vleugels. Toch heeft een kuiken het niet gered.
poetsen

Een goed onderhouden verenkleed is van levensbelang. Veren zijn nodig om te kunnen vliegen en voor warmte-isolatie. Vogels besteden dan ook dagelijks veel tijd aan het onderhoud van hun verenpak. Met behulp van hun snavel houden ze de veren op hun plek en verwijderen ze veerluizen en mijten die er gaten in maken.

Poetsen

Ook het invetten van het verenkleed met de ‘poetswas’ uit de stuitklier hoort bij de dagelijkse poetsactiviteiten. Veel vogels wrijven tijdens het poetsen van de veren snel met de snavel over de vetklier of stuitklier, die vlak boven de staart zit. Door het ‘masseren’ met de snavel wordt de klier gestimuleerd om kleine hoeveelheden was uit te scheiden dat vervolgens met strijkende bewegingen van de snavel over de veren gesmeerd wordt.

Onder moeders paraplu

Ingevette veren laten geen water door, onmisbaar tijdens een forse plensbui. Zo behouden de veren hun isolerende werking en raakt de vogel niet doorweekt. En zitten de kleine kuikens lekker droog onder moeders paraplu.

Nat, natter, natst

Toch kunnen grote hoeveelheden regen ook voor problemen zorgen. De 'broedende' vogel lukt het nog wel om op de kleinere jongen te zitten, om hen zo te beschermen tegen de regen en warm te houden. Maar de ouders lopen door natte weilanden, op zoek naar voedsel en komen  kletsnat terug op het nest. De kuikens worden daardoor vochtig. En ook het nest met de 'warme' voering wordt natter en natter. De kuikens kunnen zo verkleumen en onderkoeld raken, kunnen dan niet meer goed bewegen en eten. Deze combinatie van regen, kou en daardoor geen voedsel kan kleine kuikens fataal worden. Is dat ook de reden waarom één van de kuikens het nu niet heeft gered?

Tussen de buien schijnt de zon

Maar schijnt de zon af en toe tussen de buien door, dan drogen ouders en jongen en wordt nieuwe voering naar het nest gebracht. Dan verschijnen de kopjes weer boven de nestrand en worden de regenwormen met smaak naar binnen gewerkt. En dit jaar lukt het wel met die regenwormen, met al die regen.
Af en toe een buitje is prima. Want regent het te weinig, dan hebben de ouders grote moeite om voldoende regenwormen aan te voeren. De grond is dan keihard, vind daar maar eens wormen in!  

opwarmen in de zon

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs