Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Nestelen

Sarah Ligthart | vrijdag 12 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 155x

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die nieuwsgierig de dagen aftekent totdat de kuikens hun koppies laten zien. Laten we tot die tijd nog even stilstaan bij het broeden en hoe dat precies werkt, want het is eigenlijk best bijzonder dat het elk jaar weer goed gaat.
Nieuw nestmateriaal wordt aangevoerd.

Het nest bouwen

Om te kunnen broeden moet er natuurlijk eerst een nest zijn. Nu is het nest van onze zeearenden al jaren in gebruik en konden ze – met hier en daar wat kleine aanpassingen – gelijk settelen. Eén van de voorwaarden voor de plek van een nest is de voedselvoorziening, dat zit in de zomerpolder Laban, waar onze zeearenden hun nest hebben, wel goed. De meeste zeearenden nestelen dan ook dichtbij water, maar er worden ook veel nesten in bossen gevonden. Vaak zitten de nesten hoog in bomen, waarbij boomsoorten als wilg of populier gebruikt worden. De nesten worden erg groot, vooral ook omdat nieuw materiaal aangevoerd blijft worden. Er worden steeds aanpassingen gemaakt door de zeearenden, bijvoorbeeld met takjes, mos of ander zacht materiaal. Zelfs al is het nest van onze zeearenden al wat jaren oud, verbeteringen zijn nog steeds mogelijk.

 

Het leggen van de eieren

Onze zeearenden blijken een redelijk goede broedklok te hebben, want ze broeden ongeveer rond dezelfde tijd elk jaar, net zoals de meeste zeearenden. De specifieke tijd van het jaar kan wel onder zeearendenparen verschillen, dat heeft vooral te maken met waar de nesten zich hemelsbreed bevinden. Sommige paartjes leggen al eieren in januari, bijvoorbeeld in Iran, terwijl in het noorden zoals in Finland er in mei pas eieren gelegd worden. Jonge paren (wat bij zeearenden betekent dat ze ongeveer vijf of zes jaar oud zijn, dan zijn ze volwassen en kunnen ze gaan broeden) beginnen gemiddeld later met eieren leggen.

 

Het broeden

In de blog van een paar dagen geleden kon u lezen over de ontwikkelingen in de eieren, mooi beschreven door Rianca. Ook in een blog van vorig jaar, door Maartje, kunt u zien hoe het embryo zich omtovert tot een kuiken. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf, maar door de moeite die man en vrouw zeearend erin stoppen. In het geval van de zeearenden verwarmen ze de eieren met hun lichaamstemperatuur, om zo een constante warmtebron voor de eieren te bieden. Al zijn er ook vogels die de zon laten meewerken of energie uit rottend materiaal halen (denk aan warmte van een composthoop). Het kost voor de zeearenden, die geen hulp krijgen van de zon, dan ook veel energie om de eieren goed warm te houden.  Toch hebben de ouders het nu nog wel lekker rustig, vergeleken met de drukte die zal volgen nadat de kuikens alle aandacht opeisen, maar daarover later meer!

Mooi zicht op de eitjes in de zachte nestkom.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs