Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Zeearenden, solitair en of groepsdieren?

Rianca Vos | donderdag 3 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 40x

Ons zeearendkoppel heeft een groot territorium om hun voedsel te vinden in het mooie Nationaal park de Alde Feanen. Op andere plekken in Europa zie je meer zeearenden bij elkaar. Hoe kunnen onze zeearenden een groter territorium nodig hebben dan andere? En waarom leven ze solitair of bij elkaar?
Met z'n vieren bij elkaar (Foto: Rianca Vos)

Voedselaanbod

In Scandinavië waar een groot deel van de Europese populatie zeearenden zich bevindt, is de natuur uitgestrekt. De landen zijn groot, maar de zeearenden daar leven dichter bij elkaar. Ze lijken dan wel groepsdieren. Dit heeft te maken met het voedselaanbod. Hoe meer voedsel er te vinden is, hoe kleiner de territoria van de zeearenden.

De zeearenden kunnen zelfs met meerdere bij elkaar zijn als er voldoende voedsel aanwezig is. Zo heb ik in Finland in één oogopslag wel zes volwassen zeearenden bij elkaar gezien. Ze hadden voedsel gevonden en gingen er massaal op af. In Nederland is dit niet aan de orde en worden andere zeearenden als concurrent gezien die uit territoria verjaagd worden. We hebben in ons kikkerlandje misschien minder ruimte voor grotere populaties zeearenden, ze weten Nederland wel steeds meer te vinden.

 

De zeearend kan zich dus goed aanpassen aan zijn leefgebied en van verschillende soorten habitats zijn thuis maken zolang er voedsel is. Ook in Nederland zijn ze succesvol. Dat laat ons zeearendenpaar steeds weer opnieuw zien. En wij mogen ervan genieten.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs