Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kuuk poept, maar wel netjes. Niet onder de veren van moeders natuurlijk! - Screenshot

Door Bart Franken
Vogelbescherming

(Nacht)brakers

Bart Franken | dinsdag 26 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1234x

Om de bosuilen op hun mooist en actiefst te zien, moet je vooral 's avonds en 's nachts aan de buis gekluisterd zitten. That's when the magic happens... Hoewel ons kuiken ook overdag de gemoederen bezig houdt...

Hele muis

Bernice had het er al over in haar blog, de volgende mijlpaal is al bereikt. Kuuk heeft een hele muis naar binnen gewerkt. Dit is op zich een hele prestatie. En nu gaat het dan ook weer stukje bij beetje sneller met de groei en slinkt de muizenvoorraad misschien ook een beetje. Tenzij Pa Bosuil zo goed z'n best blijft doen. Maar de vraag is al meerdere keren gesteld. Nu er hele muizen naar binnen gaan, met alles er op en er aan, wat gebeurt er dan met die muis?

Verteren en braken

Het ziet er niet smakelijk uit en zelfs een beetje onhandig, om zo'n hele muis in 1x naar binnen te werken. Maar terwijl ik de muis langzaam door de snavel zien verdwijnen, hoor ik op de achtergrond de vragen van kijkers als echo's op de webcam. Haren... Poten... Staart... botten... wat gebeurt daar allemaal mee in het buikje van die kleine kuuk?

Uilen hebben een zeer sterk en scherp maagzuur wat een zeer groot gedeelte van een muis afbreekt tot voedingsstoffen die de uil nodig heeft. Een klein deel van de muis wordt niet verteerd. Dit zijn de grotere botten en een deel van de vacht van de muis.

De maag is een spier en maakt een soort roterende bewegingen, waardoor de restanten in de maag worden samengeperst tot een bal. Wanneer deze bal gevormd is en de laatste verteerbare resten opgelost zijn in het maagzuur, komt de braakbal via de slokdarm weer naar boven en wordt uitgebraakt. *burp*. 

In deze braakballen vindt je botten, schedels en haren terug. Als je geluk hebt, kun je er bijna een compleet muizenskelet in terug vinden! Onderzoekers kunnen aan de hand van braakballen vaak terug zien wat uilen gegeten hebben. Braakballen pluizen is erg leuk om te doen, ook met kinderen!

Leren balletjes vormen

Een kuiken kan de eerste dagen nog geen braakballen vormen en kan nog geen grote stukken muis naar binnen werken. Daarom voert vrouw bosuil het kuiken de eerste dagen stukjes vlees. Vanaf ongeveer dag 6 tot 8 komen de eerste kleine braakballetjes die dan nog niet zoveel voorstellen (meer een haarbal). Naarmate de groei van het kuukje vordert en hij grotere stukken kan gaan eten (bijv. een kop of poten van de prooi) worden de eerste echte braakballen gevormd. Ik hoop dat onze clipmaker Emil nog een mooi shot van een braakbal kan krijgen. Uiteraard heeft hij daar jullie hulp voor nodig! Heb je een cliptip? Stuur em in bij de knop "tip" rechts naar de webcambeelden. 

Buiten de deur!!!

Hoewel Kuuk nog niet kan vliegen en binnenshuis moet blijven, kan vrouw Bosuil natuurlijk wel even naar buiten de beentjes strekken. Een echte dame braakt niet voor de camera's natuurlijk! Wat ze wel doet, is netjes het huis schoonhouden. En als dat betekent de uitwerpselen of braakballetjes van je kind opeten, dan doe je dat! Buiten in de bosjes kun je het er allemaal toch weer uit gooien...

Klein kuukje, grote boodschap

Niet alles komt via een braakbal weer naar boven. Uiteraard verteert het kuiken een deel van zijn voedsel wel om de belangrijke bouw- en brandstoffen te krijgen die nodig zijn voor de groei. Alles wat uit de verteerde resten over blijft, komt er aan de achterkant uit. Bosuilen plassen en poepen tegelijk uit één gat: De cloaca. En zoals clipmaker Emil heel terecht zegt: Veel er in... Veel er uit!

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs