Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Moment: Het Uitvliegen van de Zeearendjongen

Albert Eggens | vrijdag 14 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 320x

Het is bijna zover: het moment waarop we allemaal hebben gewacht. De jonge zeearenden staan op het punt om hun vleugels uit te slaan en de sprong te wagen naar een zelfstandig leven. Het is een spannende tijd, zowel voor de vogels als voor de enthousiaste volgers van dit majestueuze roofdier.

De Grote Sprong

Zeearenden vliegen meestal uit na ongeveer 70 dagen. Dit is echter geen harde regel, zoals de natuur ons keer op keer laat zien. In 2022 deden de jonge zeearenden er 84 en 86 dagen over voordat ze hun eerste vlucht maakten. Dit jaar waren de zeearenden van Makkum sneller, met een uitvliegtijd van ongeveer 70 dagen. De variatie in uitvliegtijden toont aan dat elke jonge zeearend zijn eigen tempo heeft in het klaarmaken voor de eerste sprong.

De Voorbereidingen

Voordat het uitvliegen plaatsvindt, is er een periode van intensieve voorbereiding. De jongen oefenen hun vleugels, maken korte sprongen van tak naar tak en bouwen de spierkracht en coördinatie op die nodig zijn voor hun eerste echte vlucht. Deze voorbereidingen zijn cruciaal voor hun overlevingskansen in de natuur.

Het Leermoment na het Uitvliegen

Hoewel het uitvliegen een belangrijke mijlpaal is, betekent het niet dat de jonge zeearenden meteen zelfstandig zijn. Na hun eerste vlucht blijven ze nog geruime tijd afhankelijk van hun ouders. De volwassen zeearenden blijven hun jongen voeden en beschermen, en leren hen essentiële vaardigheden voor het overleven in het wild. Dit 'aan de hand nemen' is een belangrijke fase waarin de jonge zeearenden leren jagen, voedsel vinden en zich oriënteren in hun leefgebied.

Waarom het Uitvliegen zo Fascinerend is

Het uitvliegen van de zeearenden is een prachtig voorbeeld van de wonderen van de natuur. Het toont de balans tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid, en de geleidelijke overgang van jeugd naar volwassenheid. Voor natuurliefhebbers is het een moment van verwondering en bewondering, een kans om getuige te zijn van de kracht en schoonheid van deze indrukwekkende vogels.

Maar ze zitten nu op 61 dagen, dus we moeten nog even geduld hebben. Tot die tijd moeten we nog maar even blijven genieten van de rare capriolen die ze af en toe uit halen en mogelijk wordt er nog een interessante prooi gebracht. Alles kan dit jaar.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs