Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zondag 21 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 844x
Zij knipperen ook met hun ogen en natuurlijk op het verkeerde moment. En ik wilde u een foto laten zien, met zo’n dichtgeknipperd oog en nu blijkt dat ik die foto’s niet bewaard heb. Dus camera mee en op zoek naar een ooievaar met dichtgeknipperd oog. Wat anders zo gemakkelijk leek, blijkt ineens heel lastig te zijn. Het gaat veel te snel. Als je het oog dicht ziet, dan ben je alweer te laat. Maar na vaak proberen …
Ooievaars hebben net als mensen twee gewone oogleden. Die gaan dicht als er gerust moet worden. Het enige verschil is dat bij ons het bovenste ooglid naar beneden gaat en bij ooievaars net andersom, het onderste ooglid gaat naar boven. Ooievaars kunnen op die manier net als mensen hun ogen langzaam sluiten en openen. En natuurlijk een tukje doen.
Maar op de foto’s komt steeds een derde ooglid in beeld. Het is een melkachtig vlies, dat vanuit de ooghoek over de oogbol gaat om ingewaaide rommeltjes te verwijderen. En het is belangrijk voor de bevochtiging. Het gaat in een flits over het oog en voordat je het in de gaten hebt, is het alweer verdwenen. Het wordt heel toepasselijk knipvlies genoemd.
De kat heeft het ook. Als Miepie zich niet lekker voelt, dan blijft het knipvlies vaak een beetje vanuit de ooghoek half over het oog liggen.
Bij mensen is er van het knipvlies niet veel meer over. Het is niet meer dan een klein roodachtig driehoekje in de ooghoek. Als wij knipperen dan doen we dat alleen met de oogleden.
Vandaag waren we op het ooievaarsstation De Lokkerij. We hebben daar weer een aantal jongen geringd. Tussen de ooievaars bivakkeert al maanden een bijzondere gast, een roze pelikaan. Hij gedraagt zich als ooievaar tussen de ooievaars, ploft neer op ooievaarsnesten en deelt hetzelfde poeltje. Volgens mij is het een vrolijk beest, want vandaag betrapte ik hem op een dansje...
Vorige week liet ik u een foto zien van een leuke jonge vogel. Weet u al welke het was? Het antwoord zit in de foto hieronder. De kleine is zo te zien ook een vrolijk vogeltje, hij maakt een sierlijk sprongetje ...
Wim van Nee
STORK
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..