Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mank

Roos Tol | woensdag 10 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1119x

Wat hebben Nelis, Koos, Lucille, Tako, Esther en Kees-Jan gemeen met een van de vinken die deze vijver regelmatig bezoekt? Wel, ze hebben allemaal een lichamelijke handicap. De vink is mank, net als de zanger Nelis. Manke Nelis.

De andere genoemde personen zijn zanger, presentatrice, kindercorrespondent en sporter. Voor mensen hoeft een handicap, al dan niet aangeboren, niet te betekenen dat zij geen deel kunnen nemen aan het leven. Hoe zit dat bij vogels?

Uitdagingen

Een merel zonder staart, een mus met gekneusde vleugel, je kan ze zomaar tegenkomen, ook hier bij de vijver. Misschien ontsnapt aan een kat of een marter.
Veren kunnen weer aangroeien; het is zaak in leven te blijven zolang dat herstel duurt. Ze zijn tijdelijk extra kwetsbaar maar het kan nog goedkomen.

Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen. En alle extra inspanningen leiden opnieuw tot extra kwetsbaarheid en niet te vergeten verminderde snelheid.

Ook vogels kunnen een oogaandoening hebben. Blindheid aan twee ogen maakt kansloos, aan één oog stemt hoopvoller. Een halfblinde vogel kan echter niet met het ene oog op de omgeving letten en ondertussen met het andere zoeken naar voedsel.

Dan zijn er nog kleurafwijkingen, waarbij albinisme misschien wel de meest ingrijpendste vorm is. Albinisme ontstaat door gebrek aan pigment; minder pigment maakt de veren breekbaar. Met versleten veren vermindert de overlevingskans. Albino ogen dempen het licht te weinig. Pijn, slechtziendheid en gebrek aan detailwaarneming zijn hier gevolgen van. Dan ben je als vogel echt dubbel gehandicapt.
Daarnaast maken opvallende kleurverschillen het leven er niet veiliger op.

Engelenvleugels

Het klinkt mooi maar dat is het niet, de groeiafwijking “Angel Wing”. Deze ontstaat in watervogels als eenden, ganzen en zwanen als gevolg van verkeerde voeding tijdens de groei. Door teveel eiwit in de voeding groeien de slagpennen te snel, waarna ook de rest van de vleugelvorming fout gaat: misvormde, naar buiten gedraaide vleugels zijn het blijvende gevolg en deze vogels zullen nooit kunnen vliegen. Enkel lopen of zwemmen.
Het treurige is dat die voeding grotendeels afkomstig is van… goedbedoelende mensen, die de jonge pullekes brood voeren. Niet doen!

Topsporters

Vogels met een mankement worden niet gauw door soortgenoten verjaagd of verstoten, maar rovers van buitenaf zullen hen er feilloos uitpikken als potentiële prooi. En als het op baltsen en voortplanten aankomt, maken ze minder kans – vrijers gaan toch voor uiterlijk, vitaliteit en symmetrie.

Dat je als vrijgezel ook een prima leven kunt leiden, is bij mensen bekend; hopelijk kunnen ook de mankepootjes in de vogelwereld zich hierin vinden. Het leven is de moeite waard!
Wat mij betreft, zijn al de gebrekkigen in de vogelwereld geen zielepoten maar topsporters. Ze moeten overal extra moeite voor doen en ze weten zich evengoed vaak nog heel lang (en hopelijk gelukkig) te redden. Applaus!

 

PS Nachtelijk bezoek? Een witborst?
Afgelopen nacht kwam de roodborst rond kwart over tien ’s avonds (!) nog een nachtbadje nemen. Door het infrarood licht kleurde hij wit. Kon RB niet slapen? In ieder geval deed het nachtbad hem goed, hij kwam daarna niet meer spoken.

PPS Sneu vogeltje “gevonden”? Lees hier wat te doen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs