Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Even bijkomen van de spannende gebeurtenissen buiten de kast

Door Mark Hessels

Mag het een onsje meer zijn ?

Mark Hessels | zaterdag 15 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 180x

Vandaag zijn K1, K2 en K3 geringd. Dat moment wordt o.a. ook gebruikt om een goede indruk van hun gezondheid en conditie te krijgen. En vanwege de periode van honger die een tijdje terug in deze kast voorbij is gekomen, waren we natuurlijk razend benieuwd naar hoe ze er nu voor staan.
Kostbare en kwetsbare inhoud van de kast, dus zorgvuldigheid staat voorop tijdens het hele ringproces.

De jury is het er over eens; dit is een prachtig nest

Tijdens het ringen wordt op veel zaken gelet. Zijn de jongen schoon, is de kast droog, zijn er niet teveel parasieten actief, zijn de jongen alert en uiteraard wat zijn hun afmetingen en hoeveel is het gewicht. En als ze oud genoeg zijn willen we ook graag vaststellen of het een mannetje of een vrouwtje is. Niet voor de lol, maar omdat het ook belangrijk is om inzicht te houden in de verhouding mannen en vrouwen in een populatie.

Voordat we naar de details gaan kijken is het algemene oordeel van de jury erg positief. Dit nest heeft de uitdagingen van lange verregende nachten prima doorstaan. Wel ten koste van 4 brusjes die dat niet overleefd hebben, maar hier staan 3 jongvolwassen uilen die een prima start gaan maken.

 

Nou, kom maar op met het jury rapport

Ja, hier zit iedereen op te wachten natuurlijk, dus wat hebben we allemaal gezien. Het nest is mooi droog en ruikt wel stevig,zoals dat in een goed kerkuilennest hoort, maar stinkt niet. De jongen zijn ook mooi schoon en hebben geen zichtbare parasieten. Als je ze beetpakt voel je al gelijk dat je flink wat uil in handen hebt; de weegschaal zou dat later ook bevestigen.

De vleugellengtes: K1 235 mm, K2 221 mm en K3 221 mm passen prima bij hun leeftijd (die we in dit geval natuurlijk al kennen omdat we precies weten wanneer ze uit het ei zijn gekomen). Dus de periode van schaarse prooi-aanvoer heeft bij deze drie niet tot meetbare groei-achterstand geleid.

Dat het ze de afgelopen tijd gelukkig ook weer goed gaat blijkt uit de gewichten van vandaag. K1 382 gr, K2 375 gr en K3 326 gram. K1 en K2 zitten daarmee 10-15% boven het gemiddelde gewicht van alle kuikens van hun leeftijd, een hele prima uitgangspositie dus. K3 zit ongeveer 3% onder het gemiddelde gewicht. Dat verschil is eigenlijk zo goed als verwaarloosbaar en ook hij/zij staat er dus prima voor. Dat hij/zij de lichtste van de drie is, is natuurlijk niet heel verrassend. Iedere avond is het weer even flink schrap zetten tegenover die andere twee grote lummels.

Ja en wat is het geslacht ? Er waren de afgelopen tijd al veel voorspellingen op basis van typisch mannelijk of vrouwelijk ‘gedrag’…. tja, dan haak ik meestal maar even af. K1 speelt dan zeker het liefst met poppen en K2 met brandweerauto’s, of zoiets, ik kan me daar niet zo heel veel bij voorstellen. Zoals Mary in haar laatste blog al aangaf, is het geslacht bij kuikens met bijna volgroeide vleugels al met zekerheid vast te stellen aan de hand van de ‘bandjes’. En K1 is dus de grote zus en ze heeft 2 broertjes: K2 en K3.

 

Oh ja, en voordat ik het vergeet. K1 en K3 gaan vanaf vandaag als linksgeringd door het leven en K2 als rechtsgeringd. Gelijk ook een klein beetje extra hulp bij het uit elkaar houden op de camera.

 

Maar levert dat geen stress op voor de jongen ?

Er is geen enkele twijfel dat het ringen (of andere handelingen) een mate van stress oplevert voor de jongen. Al is het alleen maar omdat ze voor het eerst, bij daglicht, onvrijwillig uit hun tot dan toe veilige kast worden gehaald.

Maar dat is eigenlijk niet helemaal de juiste vraag. Die zou volgens mij moeten zijn: is de hoeveelheid stress die dit oplevert voor het individu klein genoeg te houden en weegt het op tegen de belangrijke informatie die wordt verzameld voor de hele soort? Die vraag wordt regelmatig door experts beoordeeld en enkele uitzonderingen daargelaten is het antwoord eigenlijk vrijwel altijd dat ringen nog steeds zinvol en verantwoord is, in het belang van de soort. Maar zorgvuldig handelen staat altijd voorop. Alleen mensen met de juiste opleiding, ervaring en vergunning mogen dit soort handelingen verrichten en in geval van twijfel gaat het belang van de vogel altijd voor.

 

En dan nu op naar de volgende stap. Met zo’n mooie ring om je poten wil je natuurlijk graag naar buiten om het aan iedereen te laten zien. K1 maakte de afgelopen dagen al flinke schijnbewegingen in het uitvlieggat. Ik ben heel benieuwd wanneer ze de volgende stap gaat zetten en de hooiberg in duikt.

lb: K?, rb: rechtsgeringd, dus K2, lm: een echte vrouwenvleugel, dus K1, rm: K?, lo: de strenge, maar rechtvaardige jury in overleg, ro: in geval van twijfel, toch maar even samen bekijken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs