Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Voorbeeld Tornuggla K3 (foto: Mark Hessels)

Door Mark Hessels

Maak je eigen kerkuil (in 38 stappen) – Deel 3

Mark Hessels | vrijdag 28 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 201x

Altijd al zelf een kerkuil willen maken? Met deze handleiding kan het bijna niet misgaan. Volg de stappen hieronder zorgvuldig. Je hebt hiervoor geen speciaal gereedschap nodig; wel groene vingers en veel geduld. Succes met je eigen Tornuggla. Meer hulp nodig? Zie ook de eindclip van seizoen 2023.

Hier volgen de instructies bij de afbeeldingen. De instructies en afbeeldingen zijn vanwege de afmetingen verspreid over drie blogs die komende dagen één voor één beschikbaar komen.

Zorg dat je alle drie de blogs volgt (bij voorkeur in de juiste volgorde), dan kan het nabouwen van je eigen kerkuil (Tornuggla) vrijwel niet mis gaan.

Voor de eerste 2 delen volg deze links:

Deel 1 (26/7/2023)

Deel 2 (27/7/2023)

Vind je dit allemaal een beetje teveel van het goede, lees dan in ieder geval nog even het dankwoord onderaan dit blog.

Vind je het lastig om te bepalen of je nu één, drie of geen likes moet geven aan deze drie blogs ? Geen zorgen alles is goed. Volgend seizoen ben ik dat toch weer vergeten.

 

INSTRUCTIES

-33- Om de ouders enigszins te ontlasten kunt u bosuilen inhuren. Doorgaans werkt dit afdoende om het dak van de kast weer (tijdelijk) vrij te maken. Maak met de bosuil wel goede afspraken over hoe ver deze corrigerende ingreep mag gaan.

-34- Over het algemeen heeft dit echter geen blijvende werking en zullen kast en hooiberg weer snel heroverd worden.

-35- Controleer altijd goed of alle jongen de kast verlaten hebben. Controleer daarbij ook goed de wanden, want daar kan er nog wel eens een aan hangen.

-36- Onder invloed van het zonlicht komen uw nieuwe uilen nu ook snel op kleur.

-37- De kast verliest langzaam zijn aantrekkingskracht; de wijde wereld lonkt.

-38- Gefeliciteerd! Uw Tornuggla’s zijn nu klaar voor gebruik. Lees voor het gebruiken nog wel even de handleiding ‘in bedrijfstelling’ met handige tips over het leren jagen en het betreden van de wereld buiten de nestplaats.

Oh ja, en ondertussen heb je via deze serie van 3 blogs ook gelijk de samenvating van broedseizoen 2023 voorbij zien komen, maar dat had je vast al wel in de gaten 😉.

En daarmee is ook voor mij dit prachtige seizoen afgelopen. Net als velen heb ik genoten van dit prachtige gezinnetje en ik hoop dat ze een mooie aanvulling op de kerkuilenpopulatie zullen vormen. Ze hebben in ieder geval een hele goede start gehad.

Voordat de camera’s uit gaan volgt er nog één allerlaatste blog, waarin Mary de puntjes op de i zal gaan zetten voor dit seizoen. Net als voorgaande jaren zal ze daarbij waarschijnlijk haar eigen bijdrage over het hoofd zien, dus namens iedereen bedank ik haar daar hier alvast voor.

Hopelijk tot volgend jaar


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs