Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Voorbeeld Tornuggla K3 (foto: Mark Hessels)

Door Mark Hessels

Maak je eigen kerkuil (in 38 stappen) - Deel 1

Mark Hessels | woensdag 26 juli 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 277x

Altijd al zelf een kerkuil willen maken? Met deze handleiding kan het bijna niet misgaan. Volg de stappen hieronder zorgvuldig. Je hebt hiervoor geen speciaal gereedschap nodig; wel groene vingers en veel geduld. Succes met je eigen Tornuggla. Meer hulp nodig? Zie ook de eindclip van seizoen 2023.

Hier volgen de instructies bij de afbeeldingen. De instructies en afbeeldingen zijn vanwege de afmetingen verspreid over drie blogs die komende dagen één voor één beschikbaar komen.

Zorg dat je alle drie de blogs volgt (bij voorkeur in de juiste volgorde), dan kan het nabouwen van je eigen kerkuil (Tornuggla) vrijwel niet mis gaan.

Vind je dit allemaal een beetje teveel van het goede, lees dan in ieder geval nog even het dankwoord onderaan het derde blog uit deze serie.

Vind je het lastig om te bepalen of je nu één, drie of geen likes moet geven aan deze drie blogs ? Geen zorgen alles is goed. Volgend seizoen ben ik dat toch weer vergeten.

 

INSTRUCTIES

-01- Plaats een geschikte kast op een geschikte plaats. In geval van twijfel hierover; raadpleeg nog eens rustig  alle blogs van de afgelopen jaren.

-02- Lok twee geslachtsrijpe kerkuilen naar de kast. Dit kan enige tijd duren. Let er vooral op dat beide uilen niet van hetzelfde geslacht zijn.

-03- Als de plek geaccepteerd is zal het mannetje hem met het nodige lawaai claimen (terwijl het vrouwtje gewoon de baas blijft).

-04- Respecteer hun privacy en ga niet eindeloos mee zitten kijken in hun privéleven.

-05- Zorg voor voldoende ventilatie rondom de kast; zowel om de warmte als de ammoniaklucht af te voeren.

-06- De productie van de eieren gaat als het goed is vanzelf. Hulp daarbij wordt zelfs meestal niet op prijs gesteld. Zorg wel voor voldoende voedselaanbod in de directe omgeving.

-07-  t/m -10- Het aantal eieren kunt u instellen door meer of minder voedsel aan te bieden aan het vrouwtje. Begin hier wel tijdig mee.

-11- Als het vrouwtje aangeeft klaar te zijn met leggen, controleer dan het broedsel zorgvuldig. Eventueel kunt u hier hulp bij vragen van het mannetje. Op de afbeelding ziet u 7 eieren; dit is slechts een voorbeeld. Het aantal kan sterk variëren.

-12- Het vrouwtje gaat zich nu ontzettend uitsloven om de eieren warm te houden. Ze kan hierbij onophoudelijk klagen en om eten vragen. Zorg daarom dat er een zitplaats is voor het mannetje buiten de kast (en bij voorkeur buiten gehoorsafstand).

-13- In deze fase heeft het geen zin meer om prooien uit de kast te halen om zo de grootte van het legsel te beïnvloeden. Sommige mannetjes zullen dat desondanks wel blijven proberen.

-14- De broedfase lijkt soms geen eind aan te komen. Toch vooral gewoon een kwestie van stug volhouden. Het mannetje zal tot vervelens toe komen kijken of het nu eindelijk zover is.

-15- En dan eindelijk; wat getokkel, een lichte krak, gepiep en een stukje eischaal in beeld. Het eerste kuiken is uit het ei. Zorg dat er tegen deze tijd alvast een voorraadje eten in huis is.

 

Let op! Uw Tornuggla is nu nog niet klaar voor gebruik. Zie voor de volledige instructies ook Deel 2 (27/7/2023) en Deel 3 (28/7/2023).


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs