Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 18 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 571x
Doordat de kuikens groter worden, ontwikkelen ze steeds meer functies die ze later nodig hebben. Zichtbaar is ook dat ze steeds ondernemender worden. Het leeftijdsverschil maakt het soms koddig om te zien. Gistermorgen zat de jonge kerkuil K6 in het voorste gedeelte van de nestkast. Het verdiende geen schoonheidsprijs van K6, maar het lukte om terug te komen in het achterste gedeelte van de nestkast!
Man kerkuil zit al steeds vaker niet meer in de kast te roesten, ik ben benieuwd wanneer vrouw kerkuil genoeg heeft van het puberende stel en er ook voor kiest om buiten te gaan roesten.
De ontwikkeling van de jonge kerkuilen gaat gestaag en ze ontwikkelen zich zichtbaar in de nestkast. Normaal gesproken verdwijnt vanaf de zesde week het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren.
We kunnen zien dat dit bij de kerkuilen niet altijd het geval is, het gedrag van de jonge kerkuilen zit in de genen ingeprent, ze doen geen oudervogels na. Zichtbaar is dat ze oefenen met alle vaardigheden die ze straks nodig hebben buiten de nestkast. Zo ontwikkelen ze hun vleugels met vliegoefeningen in de nestkast en over een aantal weken ook buiten de nestkast. En zichtbaar is ook het oefenen in het bespringen van een prooi, het fixeren op een punt om straks hun eigen prooi te kunnen vangen.
Slechts zeer weinig nachtdieren zijn de hele nacht actief. Het grootste deel is avond- of ochtendactief. De kerkuil is in de broedtijd en tijdens de verzorging van de jongen wél de hele nacht actief. Het gebeurt zelden dat een uil een uur wegblijft en geen voedsel aanvoert. Aan het begin van de nacht wordt de maximale aanvoer bereikt. Daarna neemt de prooiaanvoer geleidelijk af.
Weet je waarom een kerkuil niet met de kop in de veren slaapt? Heeft het te maken omdat het een ‘echte’ nachtvogel is of is het voor de veiligheid? Ik denk voor de veiligheid. Hij moet altijd op zijn hoede zijn. Slaapt ook met de ogen niet helemaal gesloten. Hetzelfde geldt voor de ransuil.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..