Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Andre Eijkenaar Uit: Handleiding Kerkuilenwerkgroep Nederland

Door Albert Fopma
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Kerkuil reageert op blog; het 1e ei is er!

Albert Fopma, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 6 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1405x

Gisteren schreef ik over het eerste Kerkuil-ei in Terwolde en dat leverde verrassende reacties op. Zo blijken daar nu al 6 eieren te zijn. Henk Euving liet via onze Facebookpagina weten dat de Kerkuilen in Meppen op 2 april al 4 eieren hadden. Maar de beste reactie kwam uit Dongen. Het eerste ei !

Misschien wel aangemoedigd door de blog, was daar vandaag plots het eerste ei. Het filmpje waarop je de verbazing van de kerkuil zelf ziet na het leggen van haar eerste ei van dit seizoen staat ook elders op de site. Vanaf nu zal er om de dag een ei bij komen. Gewoonlijk legt de kerkuil 4-7 eieren en bij uitzondering meer dan 10.

De eieren worden meestal om de andere dag gelegd, maar het komt ook voor dat binnen de legperiode de eieren met tussenpozen van drie tot vijf dagen worden gelegd. Na het leggen van het eerste ei begint wijfje direct te broeden. Het wijfje broedt alleen, terwijl het
mannetje haar van voedsel voorziet.

Na een broedperiode van 28-30 dagen komt het eerste jong uit het ei. Met ongeveer dezelfde tussenpozen als de eieren zijn gelegd, komen de jongen uit. Het vrouwtje begint wel meteen te broeden, zodat dit eerste ei straks ook als eerste uit zal komen. Bij een nest met 7 jongen zit er dus en leeftijdsverschil van zo'n 2 weken tussen het jongste en oudste uilskuiken.

Hoeveel eieren het worden weten we dus pas over 2 weken, maar ik ga voor 6 eieren! 

 

 

 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs