Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs
Blauwe reiger

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Eten en gegeten worden

Christ Grootzwagers | zaterdag 12 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 38x

Soms kan de natuur bikkelhard zijn, het hoort er gewoon bij, want alles is van elkaar afhankelijk. Het is eten en gegeten worden en dat geldt in principe voor al het leven op onze aardbol. Planten worden door allerlei dieren gegeten, rupsen door vogels, vogels door roofdieren enz. enz.
sterrenschot ook wel heksensnot genoemd

Natuurlijke selectie

Natuurlijke selectie speelt in dit kader een grote rol, ergens logisch, want welke prooi kan je het gemakkelijkste pakken. Vaak gaat het om zwakkere vogels, dieren en insecten. Deze kunnen zich nu eenmaal niet zo snel uit de voeten maken. Een zieke vogel kan zelfs zo uitgeput zijn, dat ze niet kunnen vliegen. Voor een vos of roofvogel zijn ze dan een gemakkelijke prooi. Gelukkig heeft dat ook een positieve uitwerking op de natuur.

Opruiming

Eigenlijk is het elkaar opeten ook een vorm van voorkomen van verspreiding van allerlei ziekten. Een zieke vogel zou zomaar kunnen leiden tot een epidemie, als deze verorberd wordt, dan stopt daarmee ook de verspreiding. De natuur zit zo mooi in elkaar, dat rovers nooit alle individuen zullen uitroeien, want dat zou betekenen, dat er geen prooi meer te vinden is. Verder zou het niet wegvangen van bijvoorbeeld jonge vogels, kunnen leiden tot overbevolking. Juist dan bestaat er grote kans dat er ziekten uitbreken. Door overbevolking ontstaat er voedseltekort en bij voedseltekort worden dieren en vogels zwak en krijg je uitbraken van ziekten.

Plasperikelen

Bij onze waterplas zagen we afgelopen donderdag daar een goed voorbeeld van. In het water en daar rondom heen hadden zich vele kikkers verzameld. Voor de blauwe reiger aanleiding, om ons watertje met een bezoek te vereren. Het is als het waren een buffet voor deze vogel. Behoedzaam liep hij het water in en sloeg toe, recht voor onze ogen. Hij nam simpelweg zijn kans waar, zoals dat overal gebeurt, daar waar de kikkers zich verzamelen om te paren en eitjes te leggen. Had er kikkerdril gelegen, dan hadden weer andere vogels toegeslagen, zoals we in eerdere jaren hebben gezien.

Sterrenschot

Degene die het moment hebben meegemaakt, of het filmpje van Erik: reiger op bezoek hebben bekeken, die hebben iets speciaals gezien. De reiger eet de kikker niet meteen op, maar sopt hem regelmatig opnieuw in het water. De reiger hoopt zo dat de kikker haar dril afstoot. Sterrenschot, ook wel heksensnot genoemd, is een witachtige halfdoorzichtige substantie die aan een waterkant aan te treffen is. De gelatine-achtige brij, in hoeveelheid vaak ongeveer ter grootte van een kippenei, bestaat uit resten van een wijfjeskikker of pad. In de maag van het roofdier zwelt het niet verteerbare ei-omhulsel op, waarna de substantie wordt uitgebraakt. Ook als de brij niet wordt opgegeten, maar achterblijft, zal het opzwellen zodra het in aanraking komt met vocht uit de omgeving. De witte substantie wordt pas op het laatste moment uit speciale klieren aan de eitjes toegevoegd, daarom is het in het vroege voorjaar nog zonder de zwarte eitjes te vinden.

Dieren

Het sterrenschot wordt overigens door meerdere dieren en vogels geproduceerd. Reigers, ooievaars, marterachtigen als bunzing en boommarter, vos, zwarte kraai, de buizerd en meeuwen, braken het ook uit. Allen zijn, u begrijpt het al, eters van kikkers en padden. Zelf heb ik de jachtmethode van de blauwe reiger ook eens mogen filmen, onderaan vind je dat filmpje. U hoeft het uiteraard niet te bekijken, maar besef wel dat het een normale activiteit is, dat overal plaats vindt. Eten en gegeten worden, het hoort er gewoon bij.

Blauwe reiger vangt prooi


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs