Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Kasten plaatsen

Ronald van Harxen, STONE | maandag 28 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 370x

Afgelopen zaterdag hebben we de laatste kast van deze winter opgehangen, in een perenboom in Heurne bij Aalten. De peer stond al volop in bloei. Normaal hangen we zo dicht op het broedseizoen geen kasten meer op, maar deze winter was het overwerken geblazen, zo groot was de vraag. Het was nummer 27.

Alleen geschikte plekken

Kasten plaatsten doen we eigenlijk alleen op verzoek. Dat verzoek komt meestal van particulieren, maar ook van gemeentes en bijvoorbeeld agrarische natuurverenigingen. Steenuilen zijn populair in ons werkgebied. Soms lijkt wel of iedereen een steenuil wil: gezien bij familie of vrienden, gehoord op een verjaardagsfeestje, aanbevolen in het kader van erfverbetering of, uiteraard, aangestoken door het Beleef de Lente virus. Niet op elk verzoek gaan we in, de plek moet wel geschikt zijn, het moet wel een kans maken. Steenuilen zijn echter niet heel veeleisend: een veilige nestplek, een beetje rust en ruimte en natuurlijk genoeg te eten. Dat laatste is altijd lastig in te schatten, maar als een erf er een beetje gevarieerd uitziet en niet al te opgeruimd oogt, zit het meestal wel goed, Enkele paarden of schapen die het gras kort houden levert bonuspunten op. Voor overhoekjes, fruitbomen, rondscharrelende kippen, struweel, rasterpaaltjes geldt: hoe meer hoe beter.

Recht en krom, links en rechts

De tijd die we kwijt zijn met het ophangen van een kast is heel verschillend, soms is het in een kwartiertje gepiept, soms zijn we anderhalf uur bezig. Het verschil wordt vooral gemaakt door de mogelijkheid de kast in de boom te bevestigen. Bij voorkeur zoeken we een horizontale tak van voldoende omtrek om de kast te kunnen dragen. Maar in de natuur is weinig recht en veel krom, dus dat lukt niet lang niet altijd. Alternatief is een vork, de plek waar meerdere takken ontspruiten. Uiteindelijk lukt het meestal wel een plek te vinden en de kast goed te bevestigen. Belangrijke voorwaarde is dat we er in het seizoen goed bij kunnen om te controleren. Om die reden hebben we de kasten enkele jaren geleden voorzien van twee controleluikjes, een rechts en een links. Hoeven we ons niet meer af te vragen of we een 'linkse' of een 'rechtse' kast nodig hebben om er goed bij te kunnen.

Alternatieven: schuur en paal

Waar een geschikte boom ontbreekt, vormt een kast in een schuur een goed alternatief. Bij voorkeur plaatsen we dan de kast aan de binnenkant tegen de gevel, met de invliegopening achter een uit de gevel gezaagd rond gat. Zitplankje ervoor om het af te maken. Steenuilen maken er graag gebruik van. Is er ook geen geschikte houten gevel, dan hebben we als derde en laatste mogelijkheid een paalkast in de aanbieding: een kast op een vierkante ijzeren paal met bovenop een plateau met daarop de kast. Vergt wat meer voorbereiding en tijd om te plaatsen, maar dan heb je ook wat.

Soms gaat het snel

De foto's geven een impressie van de 27 kasten die we de afgelopen maanden geplaatst hebben. Hoogtevrees is niet handig en enige 'laddervastheid' is aan te bevelen. In hoeveel van deze komend broedseizoen een paartje steenuilen zijn intrek zal nemen, valt niet te voorspellen. De kasten hangen alle op geschikte plekken, daar zal het niet aan liggen. Soms duurt het een paar jaar, soms gaat het snel. Het record staat op naam van een kast in het Woold. Opgehangen op 30 maart troffen we half mei vijf halfwas jongen. Teruggerekend moet het eerste ei hier half april zijn gelegd. Veertien dagen nadat we de kast plaatsten. De nood was hoog. Toen we zaterdag het erf opreden waar we de kast gingen plaatsen die op foto in de intro staat, wist de eigenaar ons te vertellen dat hij de uilen die ochtend luidkeels had horen roepen: "Wanneer komen ze? Zijn ze er nog niet?" Wie weet gaat hier het record verbroken worden.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs