Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Jongen uit het ei, maar wat gebeurt er met de eierschaal?

Samira al Gimandari | zondag 12 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 106x

Het eerste jong dat roept om eten is op de ochtend van 10 mei gezien door ons, maar ook zeker door de ouders. Inmiddels zijn het tweede en derde jong ook uit. Waarom gaat het zo snel achter elkaar en wat doen de ouders met de overgebleven eierschalen?

Broedstrategieen

Tussen vogelsoorten bestaan verschillen in de manier van wanneer de eieren gelegd worden en wanneer het broeden begint. Er zijn twee strategieën van broeden: synchroon en asynchroon.

Bij asynchroon broeden kan het verschil tussen het eerste en het laatste uitgekomen jong oplopen tot 14 dagen. Hierbij begint het broeden al bij de eerste eieren, die ook de hoogste overlevingskans hebben. Dit komt doordat de eerste eieren de beste samenstelling van de hormonen en antioxidanten bevatten in vergelijking met het laatste ei. Hierdoor heeft het laatste jong een grotere kans op een handicap, op een verlaagd immuunsysteem, wat kan leiden tot afstoting uit het nest. 

Bij de merel geldt synchroon broedden. Hierbij kunnen de eieren in een periode van aantal dagen gelegd worden en wordt pas gebroed wanneer alle eieren gelegd zijn, zodat de jongen ook gelijktijdig gevoerd kunnen worden tot zelfstandigheid. Hierdoor komen de jongen ook kort achter elkaar uit met als doel een hogere overlevingskans van het hele legsel, omdat ze anders makkelijk prooi zijn voor predators.

  

Opeten of bewaren?

In het filmpje, gemaakt door Ed Hoogkamer, werd gezien dat vrouw merel de schaal van het ei opat nadat het ei was uitgekomen. De eierschaal is voor een groot gedeelte gemaakt van calciumcarbonaat. Dit tekort aan mineralen haalt V weer in door de eierschaal op te eten voor een eventueel volgend legsel. Overgebleven eierschalen kunnen ook gebruikt wordt als nestmateriaal en dienen hierbij als extra isolatie en regulatie van het vochtgehalte.

Vaak zie je ook dat vogelsoorten de eierschalen ergens buiten het nest laten vallen om zo de aandacht van het nest af te leiden voor eventuele predatoren. Dit lijkt ook het geval in het filmpje van 11 mei, waarbij V met de eierschaal in haar snavel het nest uithuppelt.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs