Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Je eerste liefde ...

Ronald van Harxen, STONE | zondag 21 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 782x

blijft altijd een speciaal plekje in je hart houden. Ja toch? Voor sommigen is de eerste ook de enige, maar voor de meesten van ons geldt dat niet. Niet voor mij in ieder geval en ook niet voor onze steenuilenman. Dat ook voor hem de eerste speciaal is, ontdekte ik toen ik bezig was met de prooien.

Want wat ontdekte ik? De huidige vrouw van onze man is zijn tweede. De eerste - u herinnert het zich vast - kwam tijdens de dramatische nacht van 22 mei 2017 om het leven toen ze haar jongen tegen de buurmarter verdedigde en net buiten beeld gegrepen werd. Het duurde maar kort of een nieuw liefje verscheen ten tonele: the girl next door. U kent vast de film met de gelijknamige titel. Het leek alsof hij haar, de moeder van zijn kinderen, van het ene moment op het andere vergeten was. Als betoverd door haar jeugdige verlokkingen.

Met minder dan de helft

Niet is echter minder waar! Als ik de prooiaanvoer in de leg- en broedperiode bij het nieuwe vrouwtje vergelijk met die bij zijn eerste liefde dan valt op dat de girl next door minder dan helft toegeschoven krijgt dan zijn eerste vlam. Zij moest zich in drie jaar met gemiddeld minder dan een pond (488 gram om precies te zijn) tevreden stellen, terwijl zijn eerste dame ruim een kilo aan lekkernijen kreeg toegeschreven (1081 gram om precies te zijn) . Als dat geen statement is om te laten zien dat oude liefde ook bij steenuilen niet roest!

Genoeg te eten en toch een zorgenkindje

Nog een aardige ontdekking: hoewel de jongen in 2015 gemiddeld per dag meer prooi kregen aangereikt dan die uit enig ander jaar daarna, bleven ze gedurende de hele tijd dat ze in de nestkast verbleven (fors) in gewicht achter. Op het eerste gezicht vreemd, maar alleszins verklaarbaar.

Meikevers: toch een record?

Nog een interessante: waarom lukte het dit jaar net niet om in de jongentijd het meikeverrecord te breken? Hoewel ... tellen we de aanvoer in de leg- en broedperiode in beide jaren erbij op, dan hebben we wel degelijk een record. Hoeveel het er zijn geworden ...?

Etmaaljagers

En: alle vogelboekjes moeten aangepast worden! Behalve dagroofvogels (buizerd, torenvalk) en nachtroofvogels (uilen) bestaan er ook roofvogels die van beide walletjes plukken: steenuilen. Bijna een derde van de woelmuizen werd op klaarlichte dag gevangen. Hoe slim is dat! Zien torenvalken 's nachts geen steek (laat staan een muis) en knijpen kerkuilen hem alleen in het stikdonker, steenuilen maakt het zier uit: carpe diem én carpe noctum is hun devies. Wat betreft opvattingen over huwelijkse trouw en opvoeding mogen steenuilen dan nog met een been in de jaren 50 staan, wat boodschappen doen hebben ze als geen ander de slag naar de 24-uurs economie gemaakt. Wie niet sterk is ...

Verslag prooiaanvoer gereed.

Het antwoord op bovenstaande vragen en nog veel meer leest u in het verslag van de prooiaanvoer 2020. Het staat misschien wat vol met getalletjes en grafiekjes (is nu eenmaal inherrent aan het onderwerp), maar de (nieuwe) informatie is zeer interessant! U kunt het hier (uiteraard gratis) downloaden.

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs