Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Erik Petersen
Erik Petersen | zondag 6 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 945x
We hebben het in de chat vaak over de Morteltoren, maar niet iedereen weet veel over dit imposante bouwwerk. Graag geef ik jullie hierbij wat achtergrondinformatie over de torenhoge verblijfplaats van ons koppel.
Meerdere vaste SV-vriendjes kijken geboeid naar de 2 cam-beelden, maar weten vast niet en dat er nog 3 camera's zijn. Twee jaar geleden heb ik de stoute vleugels aangetrokken en ben ik een kijkje wezen nemen. Van kilometers afstand zie je hem al “staan”, wat een knoeperd van een toren. Onderstaand wat algemene informatie, maar blijf lezen want de aanvullende informatie staat onderaan dit verslag.
De Mediatoren (bijnaam: De Wortel van De Mortel) is een zendtoren van Cellnex Telecom (voorheen Alticom, KPN) aan de Hemelsbleekweg 15 in De Mortel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De toren is 127,7 meter hoog (nog hoger als je de antennes erbij optelt (133 meter) en ik kan je vertellen als je er onder staat en omhoog kijkt je omgekeerde hoogtevrees krijgt.
Met het bouwrijp maken van de grond werd begonnen op 16 juni 1989 en aan het eind die maand begon men met de fundering van de toren. Vanaf dat moment werd er dag en nacht gebouwd en op 14 november van dat jaar was de toren zelf klaar. De vier ringen (waar later de schotels op geplaatst werden) werden tussen januari en mei 1990 omhoog gehesen en bevestigd. Vanaf juni werden de schotels geplaatst en werd de toren verder afgewerkt. Uiteindelijk werd de toren op 31 augustus 1990 opgeleverd. Momenteel wordt de toren gebruikt als data center, GSM mast, internet straalverbindingen, DAB NPO en radio-uitzendingen op de frequentie 102.3 MHz. Voor zover de algemene informatie en nu naar onze vrienden.
We hebben het altijd over de kast, de wiphoek, de dakcamera. Maar waar staan die eigenlijk op de Mortel? We zien onze gevederde vrienden soms omhoog kijken en op een andere plek weer naar beneden. Met dank aan Gerrit van (link) deel ik graag onderstaande foto met jullie. Hier zie je alle specifieke SV-onderdelen op de Mortel. Hare en zijne Veerlijkheid staan dus op 127,7 meter hoogte (de dakrand) op het randje te loeren naar de wereld boven en onder hun. Die hebben geen last van hoogtevrees en houden alles met een arends.. ehh.. valkenoog in de gaten.
Dan nog even de camera-posities. Op BDL staan er altijd twee permanent open (heel soms zie je een plaatje van een hop, dan is er tijdelijk een storing, maar die is altijd in een wip opgelost) . Onze technicus Martin van Vogelwerkgroep Gemert (Link VWG) houdt in de gaten welke camera's het beste kunnen open staan om ons te laten genieten van de beste beelden. De zes mogelijkheden die er zijn, zijn;
1. Roostercamera (RC): Deze is gericht op het rooster van de nestkast en kan 360 draaien+zoomen.
2. Binnencamera 1 (BC1): Deze zit in de zijwand van de kast. Dit is een PTZ camera en is mega scherp!
3. Binnencamera 2 (BC2): Deze zit in de achterwand van de kast.
4. Dakcamera (4RC).
5. Camera technische ruimte in de toren bij de patchkast en wordt gebruikt bij het ringen van de jonge valken.
De ringcamera is defect en niet meer in gebruik.
Dus afhankelijk van de periode waarin onze gevleugelde vrienden zich bevinden staan er wisselende camera's aan. Martin draagt er het gehele seizoen zorg voor dat we de beste camerabeelden = en posities hebben.
Ik hoop jullie hiermee een inkijkje te hebben gegeven in de Mortel en de camera's, maar adviseer om er een keer heen te gaan. Er is een prachtig veldje op nog geen 200 meter afstand (zie foto bovenaan dit artikel) waar vaak liefhebbers met kennis staan die deze kennis graag gevraagd, maar ook ongevraagd willen delen met je.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..