Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Meten is weten, de zwarte ooievaar (foto: Stichting Ooievaars Research & Knowhow)

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

In de ban van de ring (vervolg)

Caroline Walta, STORK | zondag 4 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1120x

In de vorige blog heeft Wim uitleg gegeven over het ringen van ooievaars. Je mag alleen ringen met een vergunning die wordt uitgegeven door het Vogeltrekstation. Heb je je certificaat gehaald, dan moet je regelmatig een 'opfriscursus' doen. Zaterdag was het mijn beurt weer... met een verrassing!

Het handigste is om zo'n (her)certificering te doen op een plek met meerdere nesten en daarom verzamelen we ons zaterdag bij ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in het Reestdal (Drenthe/Overijssel). Het is goed om de theorie weer door te nemen en met elkaar in de praktijk aan de slag te gaan.

Iedere ringer heeft zijn/haar eigen materialen, zoals speciale meetlatten een handweegschaal. Deze professionele spullen zijn best prijzig, dus ik heb even moeten sparen voor een liniaal die ik al een tijd wilde hebben. Vrijdag is de lange lat bezorgd en deze zaterdag ga ik 'm inwijden.

De Lokkerij vangt verzwakte en gewonde ooievaars op en momenteel zorgen ze er o.a. voor... een zwarte ooievaar. De vogel is als vermoedelijk verkeersslachtoffer binnengebracht en is ruim een jaar oud.

Door deze leeftijd zijn z'n vleugels een stuk langer dan die van de jonge ooievaars die wij normaal gesproken meten. Het blijkt dat mijn liniaal de langste is, waardoor het aan mij de eer is om maten van de slagpennen op te nemen.

De zwarte ooievaar heeft een kleiner postuur dan de witte, maar de spanwijdte is nagenoeg even groot. Verder is deze soort toch heel anders, lees er meer over op www.ooievaars.eu/zwarte ooievaar


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs