Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Koeleman

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

In de ban van de ring

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 29 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 384x

Tijdens het broedseizoen controleren vrijwilligers op veel plekken in Nederland de nestkasten van kerkuilen. Zijn ze bezet of niet. En als ze bezet zijn, worden ze soms schoongemaakt en krijgen jongen een ring. Maar waarom? En wanneer worden de kerkuilen van Beleef de Lente geringd?
Foto Mark Koeleman

 RINGEN VAN KERKUILEN

Kerkuilen ringen we, net zoals dat ook bij andere vogels gebeurt. Zodoende komen we meer te weten over de soort. Van veel kerkuilen horen of zien we echter nooit iets terug. Ze vestigen zich op een plek waar niet gecontroleerd wordt of gaan dood en worden niet gevonden. Toch is er ook een toenemend aantal waar we wel iets van te weten komen. Hebben ze dan een ring om, kunnen we gegevens combineren. Zie ook blog stand van zaken.

NOODZAAK RINGEN

Regelmatig zijn er vragen over de noodzaak van het ringen. Er zijn mensen die menen dat we de uilen beter met rust kunnen laten. Persoonlijk (en met mij vaak ook de erfbewoners met kerkuilennetkast) word ik nog steeds blij van elke terugmelding en de informatie die we via de ringen krijgen.

Maar dat is natuurlijk op zichzelf geen reden voor ringonderzoek. Zonder ringen weten we gewoon te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Zelf vind ik ringen dus zeker zinvol. En ben ik blij dat de kerkuilen bij Beleef de Lente komende zaterdag geringd gaan worden. Voor wie meer wil lezen!

Lees tien kritische vragen over het ringen van vogels.

Vogeltrekatlas

 OPROEP

Dus, vindt u een levende of dode geringde uil, geef het altijd door via de website www.griel.nl. Alvast hartelijk dank.

SCHOONMAKEN NESTKAST

Kerkuilen maken natuurlijke broedplaatsen, zoals holle bomen, schoon door overtollige braakballen eruit te krabben met hun sterke poten. Dit lukt niet bij een nestkast. Een nestkast wordt daarom geregeld schoongemaakt door vrijwilligers.

Zonder schoonmaak raken de nestkasten vol met braakballen en uitwerpselen en kunnen uilen er niet meer in broeden. Tijdens een nestcontrole of bij het ringen van de jongen is het een goed moment om de kast onder handen te nemen. Soms gebeurt dat ook in de late herfst of winter. Een laag braakballen blijft altijd op de bodem liggen. 

VOLGEND BLOG

Doordat de kuikens komende zaterdag gemeten, gewogen en geringd gaan worden, verschijnt er komende vrijdag geen blog, maar zaterdag in de loop van de avond. Ik ben net zo nieuwsgierig als alle kijkers van Beleef de Lente Kerkuil hoe het ervoor staat met de conditie van de vier.

MM

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs