Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

Honger honger en nog eens honger

Christ Grootzwagers | maandag 13 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1277x

Op het menu van de merel staan vooral regenwormen en slakken. Die laatste steelt hij van de zanglijster omdat hij er zelf niet in slaagt het slakkenhuis open te breken. Merels zijn dol op fruit. Vooral in het najaar en de winter gaan ze op zoek naar bessen en (afgevallen) fruit.

Helpt voeren?

Merels zoeken hun voedsel vaak op de grond, op een kort gemaaid gazon of tussen afgevallen bladeren. Natuurlijk kan wat voeren geen kwaad, met name de oudervogel is daarmee gebaat. De jonkies krijgen dit echter niet toegestopt. Gooi wat gedeukte appels of peren op een open plek in je tuin, in de buurt van struiken of een haag. De kans is groot dat de merel er snel gebruik van maakt. Daarnaast kun je hem ook bekoren met brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten en gekookte aardappelen. Voertips

En de jonkies dan?

Die krijgen hun eigen portie eten, eten waarvan ze groeien, ze hun skelet opbouwen. Ook die kan je overigens helpen, hoewel je de merels dan wel weer wat verwend. Ikzelf heb vorig jaar met al die droogte, de merels de helpende hand toegestoken. In mijn natuurtuin heb ik regelmatig de daar staande potten verzet. Onder die potten is het altijd wat vochtiger en daar zitten wormen graag, maar ook pissenbedden enzovoorts. Daar zag je de oudervogels dankbaar gebruik van maken. Ook heb ik mijn composthoop wat opengetrokken, ook al zo’n goede voedselbank. En natuurlijk laat de vogelliefhebber altijd wat bladeren liggen in de tuin. Daaronder is het vochtig, de merel gooit de bladeren aan de kant en hapt toe.

Niets in uw tuin

Hebt u niets van dit al in uw tuin, dan kan de voedertafel een rol spelen. Tegenwoordig kun je bij vissportwinkels, tuincentra en dierenwinkels van alles kopen. Levende meelwormen bijvoorbeeld, zet die maar eens klaar in een schaaltje, gegarandeerd succes. Wilt u niet naar de winkel, dan is de visserstruc een uitkomst. Trappel maar eens op een grasveld en de wormen komen u tegemoet. Veel vogels doen dat ook, ze doen net of het regent en die domme wormen trappen er nog in ook. Let maar eens op als de merels op uw gazon naar wormen zoeken, ze trippelen wat af. Het koppie wordt schuin gehouden en dan zie je ze de wormen uit de grond trekken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs