Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Toon alle blogs & vlogs

Zit het erin, of zit het erop?

Wim van Nee, STORK | zaterdag 5 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 56x

Zit het er nog in voor de ooievaar? Het nest blijft raar leeg. Het mooiste gebeurt buiten het zicht van de camera. Ooievaars blijven wilde vogels, ze trekken hun eigen plan.

Negen

Soms duizelt het me even. Wereldwijd zijn er 330.000 paren ooievaar. In Nederland vorig jaar rond de 1800-1900. Het zet me aan het rekenen. Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 42.000 vierkante kilometer. Dat betekent op iedere 100 vierkante kilometer ruim 4 broedparen, 9 ooievaars. Pas je dit sommetje toe op mensen dan kom je op 42.900 per 100 vierkante kilometer. 

Bont

Naast het keukenraam plakt een grote bonte specht zichzelf tegen de boomstam. Ik verwonder me steeds weer over de prachtige rode kleur, die haast onnatuurlijk lijkt. Zwart, wit en rood, dezelfde mooie kleurencombinatie als bij de ooievaar. De scholekster lijkt nog iets meer op een ooievaar. Het zwart en wit zit ook in de veren, het rood zit in de snavel en poten. 
Alle drie hebben ze even weinig schutkleur. Een broedende grote bonte specht verbergt zich in een boomholte. Valt niet op. 
Voor de even bonte scholekster is broeden wat spannender. Soms kiezen ze voor hun nest een kale akker. Dat lijkt kansloos, zeker zonder schutkleur. Maar het zal wel meevallen, er zijn nog steeds scholeksters.

Grote, vooral witte vogels als ooievaars vallen nogal op. Er zijn maar weinig vogelsoorten, die hun nesten zo zichtbaar in de nabijheid van mensen etaleren. En omdat ze zich niet hoeven te verstoppen vanwege hun afmeting, zien we ze ook bijna allemaal. En dat geeft weer het gevoel van veel. Toch is de ooievaar getalsmatig een schaarse broedvogel. 

Houden van

Weten jullie overigens welke vogel het meest algemeen is in ons land? Het is niet eens een wilde vogel, het is de kip. Het aantal ligt op 100.000.000. Dat zijn er 238.000 per 100 vierkante kilometer. Vergelijk dat maar eens met de 9 ooievaars op dezelfde oppervlakte.
Mensen houden van vogels, maar van kippen het meest. Zouden alle kippen eerlijk worden verdeeld over alle inwoners van ons land, dan zou iedereen 5,5 kip krijgen. Dat zou gezellig worden in de straat. Maar ik dwaal af.

Geluk

Zit het er nog in? Een beetje geluk in het nest? Als de ooievaars erop zouden zitten, dan zat het er nog in. Maar ze zitten er niet op. Het nest wordt leeggehouden door ons  broedpaar in de boom. Zij blijven het nest claimen, al hebben ze voor een andere plek gekozen.
Misschien zit het geluk dit jaar in andere dingen. In een mooie zomerdag in april, in zingende vogels in een boomtop, in alle andere nesten van Beleef de Lente.
Of in een otter onder het ooievaarsnest.

Wim van Nee, Stork

Grote bonte specht en scholekster

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs