Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming
Louis van Oort | dinsdag 31 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 711x
Normaal gesproken beginnen we lekker rustig en voorspelbaar, met de bosuil die zo’n beetje al op haar eieren zit. Deze keer knalden we er echter direct snoeihard in met een huizenoorlog waar ze in Amsterdam bleek van zouden wegtrekken.
Voor het eerst zouden we broedende zeearenden te zien krijgen, maar die waren wat weifelend, omdat ze een stukje verderop nog een ander nest op het oog hadden. De haviken, die het webcamnest oorspronkelijk hadden gebouwd maar het in 2017 waren kwijtgeraakt aan de zeearenden (bent u daar nog?), hadden feilloos in de smiezen dat ze hun oude woning misschien wel eens terug konden veroveren. Dat leidde tot spervuren aan luchtaanvallen, stuivertje wisselen op het nest en uiteindelijk inderdaad tot bezetting van het nest door de havik. Het bleef nog lang spannend daarna, want zelfs nadat mevrouw havik vier eieren had gelegd, bleef meneer zeearend af en toe treiterig langskomen, waarbij hij ternauwernood naast de eieren landde.
Het was misschien wel het mooiste verhaal van het seizoen, omdat het uiteindelijk leidde tot het uitvliegen van een één zeer krachtdadig havikjong.
Een stukje verderop, maar niet voor de camera, brachten ook de zeearenden enkele jongen groot. Eind goed al goed dus.
Maar dat was lang niet overal het geval. Bij de slechtvalken bijvoorbeeld was de eerste maand van het seizoen één lange ‘battle of the bitches’, waarbij de vrouw die de afgelopen seizoenen voor de camera’s de nodige jongen grootbracht werd gedood.
Verder mislukte een van de twee steenuilnesten, dacht de koolmees voor een keertje ‘bekijk het maar’ en liet de ijsvogel zich na een korte doch strenge winter helemaal niet zien voor onze camera’s.
Daartegenover stond gelukkig het nodige succes. Zoals gezegd bracht de havik één jong groot, evenals de verrassende nieuwkomer in de twee seizoenshelft: de zwarte stern. De bosuil deed het één kuuk beter, evenals de ooievaar. Die laatste verloor overigens op dramatische wijze een jong, dat stikte in een eigen braakbal.
Het meest succesvol waren groene specht (ook al een nieuwe BDL-soort!) en de Winterswijkse steenuilen, die ieder een kwartet jongen volwassen zagen worden. Hoewel, volwassen: bij de steenuiltjes hebben twee van de vier uitgevlogen jongen inmiddels alweer het loodje gelegd, hetgeen illustreert hoe gevaarlijk de boze buitenwereld is voor jonge vogels.
De prijs voor de opmerkelijkste nestkast gaat dit jaar naar die van de kerkuil. Het leek wel een doorgangshuis voor gescheiden gezinnen/starters op de woningmarkt. Toen de kerkuilen te lang bleven dralen met paarvorming, besloten de kauwen de kast te kraken. Het bood ons eindelijk de gelegenheid deze menselijkste van alle tuinvogels eens in broedactie te zien. Ze bakten er echter weinig van, want vier van hun vijf jongen gingen dood. De laatste der mohikanen hield echter stand en liet ons meegenieten van hoe hij/zij een prachtig jong kauwtje werd.
Na het uitvliegen van de kauw werd de kast schoongemaakt en voor we het wisten lagen er wéér twee eieren in. Deze keer echter van een holenduif. Ook weer een BDL-nieuwkomer (als broedende soort). Maar de duif was nog slechter in broeden dan de kauw, want met deze eieren gebeurde helemaal niets. Mevrouw kerkuil was dat gedoe met haar etablissement inmiddels spuugzat en keerde definitief terug. De cirkel was rond!
En zo is het ook voor BDL 2018: we begonnen met nestkasten zonder eieren of jongen, en daar eindigen we na een klein half jaar ook weer mee. Maar niet dan nadat ik - mede namens Mariska van der Leij (projectleider BDL) en Vogelbescherming Nederland - de miljoen kijkers heb bedankt die dit jaar onze site bezochten. U dus!
Uiteraard gaat onze welgemeende dank ook uit aan onze ongelofelijk gedreven groep van 67 vrijwilligers voor hun tomeloze inzet, medeleven en geduld; onze cameratechneuten Henk en Luc, die ervoor zorgden dat we voor de eerst vrijwel geen (langdurige) storingen hebben gehad. En natuurlijk alle andere mensen en organisaties die er achter de schermen voor hebben gezorgd dat u weer ongestoord vogels kon bekijken tijdens de meest intieme momenten van hun leven.
Eerlijk gezegd hebben wij er nog steeds geen genoeg van. Maar we stoppen er voor dit jaar nu toch echt mee, zodat we ons kunnen gaan voorbereiden op BDL 2019. Dat wordt ongetwijfeld opnieuw het mooiste seizoen ooit.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..