Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Bosuil op de Veluwe - foto gemaakt door Renée

Door Renée

Het bosuilenseizoen in vogelvlucht

Renée | zaterdag 20 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1107x

Het vijfde bosuilenseizoen bij Beleef de Lente zit erop. Ruim 70 dagen en nachten hebben we weer een inkijkje gehad in het leven van de Limburgse bosuilen. De camera´s gaan uit en het clubhuis wordt opgeruimd, schoongemaakt en afgesloten.
Kuiken gebruikt muis als warmtekussentje

Drie eieren

Vrouw bosuil legde op 7 februari haar eerste ei. Zes dagen later lag ze te broeden op 3 eieren. Halverwege de broedtijd zagen we twee gedeukte eieren. Die zouden we niet gaan zien uitkomen, want V at de eieren op. Man bosuil bracht haar tijdens de broedfase maar liefst 83 prooien. Vrijwel allemaal muizen op een paar na.

Eén van die prooien was een zeldzame grootoorvleermuis (zie clip). Daar hebben Wiegert Steen (Vleermuiswerkgroep Wageningen) en Erik Korsten (Zoogdiervereniging) een artikel over geschreven voor Nature Today.

 

Eén kuiken

Het laatste ei bleef heel en daar kwam op 13 maart een kuiken uit gekropen. De hoeveelheid voorraadmuizen groeide gestaag. Soms was het zoeken naar het kuiken tussen al die muizen. Het kuiken werd goed gevoerd door V en al vrij snel at hij zelf (weliswaar met moeite) al een hele muis.

Het kuiken heeft niet alle muizen zelf opgegeten. V heeft behoorlijk meegegeten. Ook werd met enige regelmaat, na het brengen van een verse muis, een gerijpte muis uit de kast meegenomen naar buiten. Zo kregen de vliegen uiteindelijk geen kans om eitjes te leggen en bleef de kast redelijk schoon.

Het gemiddelde van 4,4 prooien per nacht dit jaar is bijna 2x zo hoog als in de voorgaande jaren (waar het gemiddelde rond 2,5 prooien per kuiken per nacht lag).

 

De toekomst

Op de beelden was te zien dat het kuiken niet echt soepel liep. Tijdens het ringen werd gekeken naar het pootje en daar zat een verdikking. Het kuiken werd geringd, gewogen en gemeten en was verder alert en gezond dus daarna werd hij weer terug geplaatst in de kast.

Een week later werd besloten om het kuiken naar een opvang te brengen. Daar krijgt het kuiken een tweede kans. Ons beroemde kuiken gaat nu de anonimiteit in bij de opvang. Hopelijk kan hij ooit in een prachtig bos vrij rondvliegen.

Als het kuiken na een geslaagde sprong de kast uit was gekomen, dan had hij nog een poosje in de buurt van de kast gebleven. Dan hadden wij M en V nog af en toe in de kast gezien met een muis en daarna weer verder vliegend naar de bedelroepjes in het bos. Ook dan hadden we gehoopt dat het goed zou gaan met het kuiken ergens in een mooi bos.

 

Bijzonder veel dank...

...aan Jan en Thea, voor het delen van jullie bosuilenkast met ons allen

...aan Luc Enting en Henk Wanders, voor het tot stand komen van die fantastische beelden

...aan Emil en Geert, dankzij de clips die jullie hebben gemaakt, kunnen we nog heel lang nagenieten van al die mooie, leuke, ontroerende en bijzondere momenten

...aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek, in het bijzonder Birdie als nachtwacht en Teckeltje als excel-chef

...aan de moderatoren, die dag in dag uit het maffe, soms emotionele en vooral gezellige clubhuis in de gaten hielden

 

Namens alle bloggers (Bart, Bernice, Sharon en ondergetekende), iedereen ontzettend veel dank voor een bijzonder bosuilenseizoen!

Tot volgend jaar,

Renée

 

 

Ook zo genoten van de bosuilen op Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

Bosuil 2019


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs