Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Help mee met lepelaaronderzoek

Camilla Dreef | vrijdag 15 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1009x

Naast dat we meeleven met de vogels van Beleef de Lente wordt er ook onderzoek gedaan door de vele mensen die meekijken. Dat kan nu ook voor de lepelaars.
Voorbeeld volledige tijdreeks 14-3-19 deel 1

Nu ook OZ bij de lepelaars

Met behulp van online onderzoeksheets (OZ) wordt er al jaren onderzoek gedaan naar een aantal vogelsoorten. Met enthousiaste kijkers wordt er informatie verzameld, zoals het aantal prooioverdrachten en soorten. Sommige soorten zijn zelfs zo populair dat je er op tijd bij moet zijn wil je een tijdvak ‘claimen’.

Wat willen we weten?

Bij lepelaars zijn we geïnteresseerd in het dagritme en de taakverdeling van het broedpaar. Wie is er aanwezig? Wie broedt er? Hoe vaak wordt er gepaard? En zodra er jongen zijn willen we weten hoe vaak ze worden gevoerd en door wie?

Hoe werkt het?

Schrijf je in voor een tijdvak in het rooster.

Het idee is dat je gedurende dit tijdvak beschrijft wat er gebeurt. Andere waarnemers kunnen nog wel losse waarnemingen (LW) toevoegen.

Start een regel in de OZ altijd met het noteren van je naam, zodat andere waarnemers weten dat jij werkt in deze regel.

Schrijf de begin- en eindtijd op van jouw tijdvak (TV). Deel je tijdvak op in verschillende regels als er verandering is in aanwezigheid van de lepelaars of wissel met broeden. Bekijk het voorbeeld in de foto hierboven en onder (bijv. tussen 6 en 7 uur).

Geef in de kolom ‘aanwezig’ aan wie er aanwezig is en wie er broedt (bijv. MV, MB = man en vrouw aanwezig en man broedt)

Tel ook hoe vaak de lepelaars paren.

In de kolom gebeurtenis is ruimte om eigen waarnemingen op te schrijven.

Grote lijnen

Het gaat om de grote lijnen. Als een broedend individu even opstaat en daarna weer door gaat broeden hoeft dat niet genoteerd te worden. Of als de vrouw broedt en de man fanatiek takken verzamelt, dan kan je dat noteren als MV, VB, dus beide vogels aanwezig in kolonie en de vrouw broedt. Ik vind het leuk om te noteren hoe vaak de man heen en weer vliegt en hoe vaak hij een tak meeneemt (optioneel).

De onderzoekssheet (OZ) vind je hier, en onderaan de lepelaarpagina. Mochten er vragen zijn stuur deze dan in en start je vraag met OZ, zodat we het makkelijk terugvinden tussen de vragen.

Hopelijk gaan we zo mooie ontdekkingen doen!  

Team Lepelaar

PS. Mocht je je afvragen waarom we alleen een OZ hebben voor de nestcam. We willen een complete tijdreeks hebben om het dagritme en taakverdeling van de lepelaars te kunnen bepalen. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Liever 1 OZ goed, dan 2 half.

Voorbeeld volledige tijdreeks 14-3-19 deel 2

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs