Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 828x
Hieronder zie je een foto van een deel van de route die ik op zo’n dag afleg. Alle gebieden zijn niet even groot, deelgebied 3 is het grootst. Daar moeten dus de meeste nestkasten gecontroleerd worden, in totaal zijn dat er zo rond de 150. Over een controle doe je normaal gesproken zo tussen de 3 - 6 uur, en de afstand die je dan lopend en fietsend aflegt varieert van 8 – 12 km. En dat zes dagen per week. Nu is mijn basis conditie prima in orde, maar je kan je voorstellen dat na tweeëneenhalve maand elke dag zo’n tochtje je conditie helemaal top is. En dat is best te merken; door het bos lopen, fietsen over rulle zandpaden en het laddertje op en af gaat steeds makkelijker. Pure fitness in werktijd, dat is niet verkeerd (-:
We moeten het nog even over de koolmezen hebben, daarvoor zijn we natuurlijk hier. Nou, op de Hoge Veluwe gaat het daar goed mee. Het leggen van eitjes gaat gestaag door. In veel kasten hebben we ondertussen zo rond de vier eieren. Het Grote Leggen is in het afgelopen Paas-weekend dus echt begonnen. Wel heb ik het idee dat de bezetting (hoeveel kasten er dus bezet zijn) lager is dan vorig jaar, maar het is nog te vroeg in het seizoen om echte harde conclusies te kunnen trekken. Nog even wachten voordat echt duidelijk is hoe ‘goed’ het seizoen nu gaan worden.
En dan nog een luguber verhaal. Vanmorgen kwam ik bij een kast met daarin een dode vogel. Ik pakte ‘m eruit en zag dat het een Bonte Vliegenvanger was, zonder kop. Onder de Bonte Vlieg lagen twee Koolmeeseieren. ‘Hoe is dit zo gekomen?’ vraag je jezelf misschien af? Ik denk dat de Bonte Vliegenvanger op zoek naar een nestgelegenheid de kast is ingegaan. De eigenaar van de kast (de Koolmees) heeft dit gezien en is er achteraan gegaan. In de kast is het tot een gevecht gekomen en daarbij delft de Bonte Vliegenvanger (standaard) het onderspit. De Koolmees hakt letterlijk de kop in van de Vliegenvanger en eet daarna de hersenen op. Een ijzingwekkend gebeuren, maar zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. Ik ben er maar niet te lang bij blijven stilstaan en verder gegaan met mijn ronde. Voor vandaag ben ik klaar met mijn rondje kasten controleren maar voor morgen staat er alweer een nieuwe controle op het programma: deelgebied 3, die met die vele kasten.
Het duurt nog een week, maar in mijn volgende blog ga ik in op een aantal opmerkelijke verschillen in timing van Koolmezen op de Hoge Veluwe, Oosterhout en Vlieland. Echt wel speciaal... dus stay tuned!
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..