Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Familienieuws

Pascal Stroeken, STONE | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 515x

Het is inmiddels een soort traditie – u rekent er wellicht op – dat ik u om-de-week bijpraat over de gezinnen van dochter en kleindochter. Vandaag dus weer een update, met gelukkig goed nieuws. De gezinnen maken het goed. En dat is dit voorjaar niet vanzelfsprekend.
Eén van de vier kleinkinderen ... lijkt sprekend op haar oma!

Even ter opfrissing: in mijn blogs van 3 mei en 18 mei vertelde ik over de gezinnen van dochter V.502 en kleindochter V.942, die in de buurt van ons webcampaar leven.

Dat het beide gezinnen – naar omstandigheden – goed vergaat, is dit voorjaar zeker niet vanzelfsprekend. Tijdens de veldronde van afgelopen weekend bleek meer dan eens dat het slechte weer in de tweede helft van mei er waarschijnlijk (mede) aan heeft bijgedragen dat bij nogal wat steenuilengezinnen het broedseizoen dramatisch verloopt, soms met sterfte van alle jongen tot gevolg. In een volgend blog meer daarover. Nu eerst het goede nieuws uit de webcamfamilie.

De kleinkinderen

Twee weken geleden, op 14 mei, waren de vier jongen van dochter V.502 vijf dagen oud en was de voorraadkast met 24 muizen overvol. Afgelopen vrijdag konden we vaststellen dat de prooiaanvoer de weken daarna op peil is gebleven. Alle vier jongen waren nog in leven, en dat was eigenlijk best wel bijzonder. Over de grootste drie maakten we ons geen zorgen, die zaten op 14 mei keurig op hun streefgewicht. En op 28 mei, inmiddels negentien dagen oud, wogen ze nog steeds rond het streefgewicht uit het groeiboekje.

Nee, echt spannend was het voor de Benjamin van het stel. Die zat op 14 mei op slechts 45% van zijn streefgewicht (19 gram in plaats van 42 gram). Eigenlijk fors onder het bestaansminimum. Om je dan staande te houden tussen je hongerige broers en zussen, moet je A) over veel doorzettingskracht beschikken en B) moeten pa en ma voldoende prooi aanvoeren. 

Opmerkelijk dat het achterblijvertje die veertien dagen had overleefd. Spannend dus, toen ik 'm op de weegschaal zette. Had zeker niet verwacht dat ie even zwaar was als zijn nestgenootjes, maar hij had beslist vorderingen gemaakt: hij zat nu op 77% van zijn streefgewicht. Een knappe prestatie van het gezin, om de kleinste er doorheen te slepen.

De achterkleinkinderen

Kleindochter, vrouw V.942, en haar man hadden de afgelopen twee weken duidelijk meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Van de vier jongen die we op 14 mei aantroffen, waren er 28 mei nog drie in leven. Eén heeft het dus helaas niet gered. De andere drie bleken bovendien aan de lichte kant, met gewichten onder het streefgewicht. Ze maakten evenwel een heel vitale indruk.

Het natte weer in de afgelopen weken zal zeker een rol hebben gespeeld. Mede door het slechte weer was het grote graslandperceel dat aan het erf grenst, nog niet gemaaid. Het natte, hoge gras is nu eenmaal niet erg geschikt voor steenuilen om op muizen te kunnen jagen.* De uilen waren voor het jagen daardoor vooral aangewezen op het gevarieerde erf en het aangrenzende schapenweitje. De bewoners zagen de laatste tijd regelmatig een uil het gazon, de borders en de moestuin afstruinen op zoek naar voedsel. Zonder het natuurrijke erf had het er voor dit uilengezin waarschijnlijk veel slechter voor gestaan.

Nu het weer sterk is opgeknapt en het gras snel zal worden gemaaid, zullen de omstandigheden om goed te kunnen jagen, sterk verbeteren. De vooruitzichten zijn dus zeker positief en de overlevingskansen van deze drie achterkleinkinderen van het webcampaar zijn hoopvol te noemen!

 

*Het groenere gras bij de buren is dus niet altijd positief!

Eén van de drie achterkleinkinderen.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs