Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Elk vogeltje zingt...

Roos Tol | maandag 9 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 873x

Vroeg in de morgen, het is nog schemerdonker, een uur vóór zonsopgang. Alles nog in diepe rust. Dan dat magische moment. De stilte wordt verbroken door heldere, rollende, melodieuze vogelzang. Een merel, hoog op het dak. Iedere ochtend en iedere avond zingt hij, voor vrouw en territorium...

… en misschien ook wel een beetje voor de menselijke bewonderaar die stil genietend even blijft staan om te luisteren.

Niet veel later volgt het verrassend krachtige (en prachtige) gezang van de roodborst en gaandeweg vallen andere vogelsoorten in; pimpelmees, koolmees, vinken, tot het een overweldigend koor is geworden waarin je nog maar met moeite de individuele zang terugvindt.

Zoals daar zijn…

Inmiddels bij de vijver genoemd als gezien of gehoord, naast merel, mezen, roodborst, goudvink en appelvink zijn sijsje, groenling, boomklever, goudhaantje, winterkoning, grote bonte specht, zwartkop en buizerd.
Later in het seizoen komen er ongetwijfeld nog de nodige soorten bij. Die allemaal hun eigen liedje zingen.

Uh… de middelste blauwe heggenfluiter? Of de vierteentuinfluiter?

Als vogellief nu braaf in beeld blijft tijdens het zingen, dan valt het nog wel mee om, al dan niet met hulp van anderen, te herkennen waarnaar je luistert. Moeilijker wordt het wanneer ze buiten beeld riedelen. Hoe kunnen die echte vogelaars dat toch zo feilloos? Goed nieuws: kennen kun je leren!
De roodborst kent iedereen wel, merelman en huismus ook, denk ik. Hoe klinken deze? Tegenwoordig heb je daar de onuitputtelijke kennisbron internet voor. Alleen al in de Vogelgids van de Vogelbescherming staan 321 vogelsoorten beschreven naar uiterlijk, leefwijze, verspreiding, geluid én op welke andere vogel(s) zij mogelijk lijken.
Verder is er een ruime keur aan apps, handboeken, vogelgidsen en naslagwerken, CD’s met vogelgeluiden, vogeltijdschriften en (online) cursussen (ook hier bij Vogelbescherming Nederland).
Gewoon klein beginnen. Kennis moet groeien.

Maar het leukste…

… Is eigenlijk toch om er zelf op uit te gaan, naar buiten. Zelf waarnemen, samen met anderen of lekker alleen. Verrekijker om, fototoestel mee. Met een excursie mee, onder leiding van een goede excursieleider die met passie, ervaring en humor jong en oud weet te boeien.
Eén anekdote van zulk een gids wil ik u niet onthouden. Als jonge vogelaar zat hij in een kijkhutje te luisteren naar de vogels daar in de buurt. Opgetogen noteert hij: boerenzwaluw, kneu, huismus, merel, zanglijster, nachtegaal, zwartkop, tuinfluiter, kleine karekiet… wat een geluk, wat een diversiteit!
Het komt wel allemaal zo’n beetje van dezelfde kant?
En dan ontwaart hij de bron van alle zang. Een bosrietzanger. Een meesterimitator!

Vogels, ze blijven verrassen!  

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs