Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 12 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 360x
Via de Natuurwerkgroep-Liempde uit Noord-Brabant kwam deze week de melding van het eerste ei in 2022 die de kerkuil daar in de Sint Jans Onthoofdingskerk voor de webcam gelegd heeft. Bij ons is het nog niet zover.
De meeste kerkuilen leggen in april en mei eieren. Dus we hebben nog even. Voorlopig zien we dus voor de camera vooral slapende kerkuil(en), vermoedelijk lief gekroel en gepaar. Wat momenteel zichtbaar is, is dat vrouw kerkuil wat langer in de nestkast vertoeft, dus hopelijk breekt er binnenkort een nieuwe fase aan. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar soms snel op en woensdag was de eerste paring zichtbaar in beeld.
Vrijwilligers kijken in de nestkasten of kerkuilen er hun intrek in nemen en of ze een succesvol nest hebben. Maar nadrukkelijk níet in de deze periode. Het is niet de bedoeling om nu in kerkuilnestkasten te gaan kijken.
De kerkuilen zijn zich namelijk nu op veel plaatsen aan het vestigen en de eerste eieren worden gelegd. De kans om broedsels te verstoren is daarom nu het grootst. Vanaf begin juni zitten er in de meeste kasten hopelijk weer jongen. Dit is ook het moment waarop de meeste kasten gecontroleerd kunnen worden en de jongen geringd.
Ik ben heel benieuwd of het Beleef-de-Lente seizoen 2022 ons gaat verblijden met een verrassend inkijkje ‘in het intieme leven’ van de kerkuil om met Jac. P. Thijsse te spreken. Laat de lente maar beginnen! En kijk vooral de clip eerste paring.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..