Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een vrouw van de klok

Arda van der Lee, STORK | woensdag 29 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

Gisteravond legde ma het vierde ei. En wat een timing, op één minuutje na precies 48 uur na het vorige. Nu is de vraag: zal er morgenavond nog een ei volgen? Gewoon allemaal om 22.00u voor de buis om het live te volgen.

Door het infrarode licht van de webcam kunnen we zien dat de eieren 's avonds laat zijn gelegd. Op het nest in Ankeveen en in Gorssel, waar de webcams eerder hebben gehangen, werden de eieren ook rond die tijd gelegd.

Tot voor kort hebben we nooit over deze gegevens kunnen beschikken, maar door het gebruik van deze camera's zien we dat een aantal ooievaardames de avond verkiest om een ei te produceren. Misschien geldt dat ook wel voor veel andere vogels? Bij controles van nestkasten met mezen, boomklevers, bonte vliegenvangers en ander klein grut wordt er altijd vanuit gegaan dat de eieren 's morgens vroeg worden gelegd. Maar misschien is het tijdstip van eileg wel veel vroeger in de nacht? Of eigenlijk 's avonds laat?

Hoeveel eieren zullen er nog volgen? Vorig jaar legde ma er vijf. Zoals al eerder verteld, best wel doorsnee. Ooievaars leggen meestal vier tot zes eieren. We zullen moeten afwachten wat dit nest dit jaar gaat brengen. Kunnen we nog een vijfde ei verwelkomen? En weer precies op tijd? We gaan het met z'n allen volgen, kijken dus morgenavond vanaf een uur of tien..........


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs