Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk

Peter de Vries, NIOO | vrijdag 15 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1052x

Als de koolmezen zich beginnen voor te bereiden op het broedseizoen, dan kunnen de onderzoekers natuurlijk niet achterblijven. Die moeten zich ook goed voorbereiden op het broedseizoen. Op het NIOO zijn de voorbereidingen al druk aan de gang. in dit blog een inkijkje wat hierbij allemaal komt kijken

Langzaam begint het weer te kriebelen bij de PhD-studenten, de post-docs en de assistenten; het broedseizoen begint eraan te komen. Alle velduitrusting wordt dus klaar gemaakt, ladders worden gecontroleerd, weegschaaltjes, schuifmaten en opschrijfboekjes worden bijeengezocht. Voorlichting over teken en de ziekte van Lyme wordt gegeven, anti-tekenkleding indien nodig bijbesteld.

Naast het meten en wegen van alle koolmezen (ouders en jongen) worden van alle vogels ook een bloedmonster genomen (een heel klein druppeltje). Je kan je voorstellen dat het hier niet om een paar monsters gaat, maar om vele honderden. Al die bloedmonsters komen in kleine epjes die de afgelopen tijd zijn gevuld met medium, dit om ervoor te zorgen dat het bloed goed geconserveerd blijft. Al de spulletjes die hiervoor nodig zijn zitten in een doos die onze ‘genetische-assistent’ bij je op het bureau dropt. Hieronder een voorbeeld van zo’n doos en wat daar wel niet allemaal inzit.

Bij ons op het NIOO lopen altijd al redelijk wat studenten rond, maar in het broedseizoen zijn dat er echt heel erg veel. MBO-, HBO-, Master- en Bachelor-studenten, allemaal draaien ze mee de komende maanden. Een aantal van deze studenten loopt op dit moment al in het bos rond. Na elke winter zijn er kasten kapot of zelfs helemaal verdwenen. Alle kasten worden dus gecontroleerd en indien nodig vervangen of gerepareerd.

Je ziet het, de koolmees is druk bezig met het broedseizoen. De koolmezen-onderzoekers van het NIOO zijn dat ook. Het is nu nog matig weer maar zodra het echt een beetje lente begint te worden kan het ineens heel erg snel gaan. Dus moeten wij nu al klaar zijn voor de start. Als de koolmees het echt druk krijgt blijven wij niet achter!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs