Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 8 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 245x
Deze week kreeg ik het onthutsende bericht dat bij een ooievaarsnest, waar ik binnenkort weer zou gaan ringen, de jongen ten prooi waren gevallen aan een arend. En wel de Stellers zeearend die twee maanden geleden uit een Belgische dierentuin ontsnapte.
Het verhaal is als volgt: “Onze ooievaars hadden inderdaad jongen. Eerst zagen we 2 koppies als ik bij de wisseling van de wacht vanuit ons slaapkamerraam filmde. Het ging allemaal goed. De ouders zorgden goed voor de kleintjes en 13 mei ontdekte ik nummer 3. Helaas kwam aan dit prille geluk bruut een einde. Op maandagavond 15 mei rond 19.00u zag ik een ooievaar richting nest gaan en ik hoorde klepperen. Ik dacht dat er een vreemde ooievaar probeerde te landen. Toen ik echter goed keek zag ik die vogel met z’n gele snavel. Ik heb geschreeuwd en gefloten, met m’n armen gezwaaid, maar hij werd er niet warm of koud van. Toen ik bijna onder het nest stond vloog hij weg. En zag ik dat hij in ieder geval 1 kuiken meenam. Wat was ik boos! Daarna hebben we geen leven meer gezien. Balen! Wij hoorden dat hij al meerdere ooievaarsnesten leeggehaald heeft. Voor het eerst in jaren was een nest aan de andere kant van het dorp ook weer bewoond, maar dat is ook leeggehaald door de arend.”
Jonge ooievaars, tot een week of zes, zeven, houden zich bij gevaar 'dood'. Ze liggen dan doodstil op het nest, bewegen hooguit een ooglid. Bij veel overvliegende roofvogels schijnt dat het gewenste effect te hebben, zij eten geen aas (= dode dieren). Maar deze arend liet zich niet foppen.
Gisteren kwam het bericht dat de ontsnapte Stellers zeearend na landelijke zwerftocht eindelijk is gevangen in het Utrechtse Schoonrewoerd. De roofvogel was afgelopen weekend nog gespot in Zevenhuizen en dinsdag in Valthermond. Na een aantal mislukte pogingen werd de zeearend langs een provinciale weg gevangen. Alle nesteigenaren kunnen opgelucht adem halen. Eén gevaar minder dus.
De zeearend ontsnapte in maart uit de Belgische dierentuin LaBiomista in Genk. De vogel maakte in de weken daarna flink wat kilometers en werd op verschillende plekken in het land gespot. Tijdens zijn zwerftocht maakte de roofvogel onder meer kippen, ooievaarskuikens en duiven buit. De Stellers zeearend komt van nature niet voor in Europa. Ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 2,80 meter bedragen. Dus een ooievaarskuiken is een ‘kleine’ prooi.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..