Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Jessica van Zetten
Jessica van Zetten | dinsdag 2 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 249x
Het ei kent verschillende ontwikkelstadia, te beginnen in het lichaam van de vrouwelijke vogel. In de eierstokken van V rijpt een eicel met dooier. Wanneer de dooier rijp is, komt hij in de eileider. Hier wordt hij bevrucht door het sperma van M. In de eileider komt er dan eiwit, twee vliezen en een kalkschaal omheen. Dit hele proces duurt ongeveer 25 uur, maar zoals we gezien hebben bij de scholeksters kan het ook wel eens wat langer duren. Op de onderstaande afbeelding zie de ontwikkeling in het ei schematisch weergegeven.
Scholeksters gebruiken verschillende methoden om hun eieren tegen rovers te beschermen. Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien, hebben de eieren van de scholeksters kleine bruin/zwarte spikkels. De ene spikkel is wat scherper afgetekend, de andere wat vager. Dit zorgt er voor dat de eieren lastig te vinden zijn wanneer de vogel even van het nest is. Wist je trouwens, dat wanneer de scholekster een vos of andere bedreiging signaleert, hij altijd zal proberen die van het nest weg te lokken? Hij doet dan net of hij gewond is aan een vleugel. Wanneer hij de aandacht getrokken heeft van het roofdier, lokt hij het roofdier weg van het nest. Is de bedreiging op een afstand van het nest die hij veilig acht? Dan zal de scholekster terugkeren en verder gaan met broeden.
Broeden is een hele kunst, en niet voor iedereen weggelegd. Een van de belangrijkste dingen van het broeden, is het regelmatig draaien van de eieren. Anders plakken de kuikens aan een van de kanten, en ontwikkelen zich niet goed. In het geval van de scholekster, is het broeden voor beide vogels weggelegd, een zeer moderne vorm van ouderschap. Hoe weet je of beide ouders broeden? De stelregel is, dat wanneer de ouders weinig van elkaar verschillen in uiterlijk, beide ouders broeden. Bij wilde eenden broed alleen het bruin gekleurde vrouwtje. Door haar schutkleur valt ze niet op wanneer ze aan het broeden is.
Om uit het ei te komen, gebruikt het kuiken een zogeheten 'ei-tand'. Op de snavel van het kuiken zit een klein puntje, die hij gebruikt om tegen de wand van het ei te tikken. Een kuiken ligt opgekruld in het ei, met zijn rug naar de eischaal. Om de schaal te breken tilt hij steeds zijn hoofd omhoog, om met die tand tegen de eischaal te tikken. Ongeveer een week na de geboorte is dit puntje al verdwenen en gaat het kuiken weer met een gladde snavel door het leven.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..