Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Roos Tol
Roos Tol | woensdag 23 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 431x
Wat dat betekent, daar moest ik zelf even op googelen. Zo leer je hier aan de vijverrand van elkaar en dat is leuk!
Maar door al dat amfibisch geweld hadden we bijna een schitterende andere scharrelaar overgeslagen die hier 18 maart werd gezien. Garrulus glandarius, ik ken zo gauw geen andere vogel met méér bijnamen dan deze: schreeuwekster, Spaanse ekster, Meerkol, Hannebroek; het Latijns betekent letterlijk “voortdurend krassende eikelzoeker”. De, voorheen Vlaamse, gaai. Een kleurrijk type uit de familie Corvidae, de Kraaien.
Met zijn grijsbruin verenkleed met rozige tint, witte accenten op keel, onderbuik, stuit en handpennen, brede zwarte snorstreep en sublieme zwart-met-lichtblauwe vleugelranden; met zijn zwart-wit gestreepte kuif, alerte blik en stevige snavel en zijn nut als alarm voor andere bosvogels is de gaai een verschijning die indruk maakt.
Gaaien vreten werkelijk álles. Niet alleen de eikels waar ze bekend om staan – ze worden de beste bosbouwers ter wereld genoemd vanwege hun winteropslag van eikels, tot wel 5000 aan toe, die ze lang niet allemaal weer terugvinden en opeten en waaruit dus mooie nieuwe eikenbomen kunnen groeien.
Garrulus glandarius eet allerhande soorten noten en zaden, vruchten, fruit, bessen, insecten, ongewervelden, kleine knaagdieren, eieren en jonge zangvogeltjes.
Het bekendste geluid van de gaai is wel zijn felle schorre schreeuw. Daarmee waarschuwt hij niet alleen soortgenoten maar ook de rest van de bosbewoners voor gevaar.
Wat niet iedereen weet, is dat de gaai al vanouds bekend staat om zijn imitatievermogen. Hij zingt alles en iedereen na. De benaming “Meerkol” of “Marcolf” komt hieruit voort. Dit was een Middeleeuws personage, een soort clown, een imitator. (Sage: Salomon ende Marculphus.)
Nozeman en Sepp vermelden eveneens het spreek- en imitatievermogen van de gaai. In het eerste deel van Nederlandsche vogelen (1770) geven ze handige tips over hoe gaaien te vangen om ze, “met losgesneden tongriem”, nog vele jaren als amusant sprekend pronkstuk in een kooitje te kunnen houden.
Tsja. Wij zien ze liever lekker in bad. Tussen de amplexuderende amfibieën.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..