Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Slechtvalk Rijksmuseum © Henk Hazenhoek

Door Margot de Kam

De avonturen van de jonge slechtvalken op het Rijksmuseum

Margot de Kam | zaterdag 18 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 489x

Alle drie de jonge slechtvalken hebben hun eerste vlucht gemaakt. Het gaat rustig aan. Na het eerste vluchtje en de terugkeer bij het nest, verblijven ze voornamelijk nog op het gebouw. Gezellig bij elkaar en dichtbij de nestkast.

 

De slechtvalken, de snelste dieren ter wereld, zijn van nature niet heel aktieve dieren. Als ze gejaagd en gegeten hebben kunnen ze de hele dag een beetje rondkijken, rusten en de veren poetsen. Het zijn sprinters. Ze jagen alleen als ze honger hebben. Veel jachtvluchten mislukken ook. Als er jongen zijn jagen de ouders meer.

 

 

In de buurt van het nest

We zien de jonge slechtvalken na hun eerste vluchtje zonder grond, ...  of goot ..., direct onder de voeten, zodra ze een beetje hoogte kunnen maken, terugkeren bij het nest.

En daar zijn de jongen HCO en HCS (slechtvalken worden bij hun ringnaam genoemd) veel in beeld. Jonge slechtvalken rusten nog graag plat op de buik. Volwassen valken slapen staand. 

Zus HCL is ook op het gebouw gezien gisteren, door spotter Henk. Zij zat aan de  zijkant. En vloog ineens zomaar over hem heen. Haar broer en zus zaten op het rooster bij de kast. HCL zal vanzelf ook weer terugkomen. 

Jonge slechtvalken groeien samen op, leren samen, oefenen hun spieren, spelen samen en knuffelen (snavelen en elkaars veren of tenen aanraken).

 

 

Vlieglessen

De echte vlieglessen gaan bijna beginnen. Eerst lokken de ouders de jongen van het gebouw. Met behulp van een prooitje. De ouders hebben alles in de gaten, en de jongen worden ook gevoed, waar ze ook zitten, maar nu met mate.

in het begin vliegen de jongen maar enkele meters vanaf het gebouw. Ze moeten goed oefenen met sturen en landen. Als dat met een week beter gaat, komen ze steeds wat verder van het gebouw. Ze gaan de thermiek voelen en buitelen al snel samen door de lucht. De ouders gaan dan proberen in de lucht heel kleine stukjes prooi over te geven, die, naarmate het beter gaat, steeds groter worden.

Na het vliegspel en het eten wordt er steeds weer gerust in de buurt van het nest.

Het duurt minstens 6 weken voordat ze zo goed kunnen vliegen dat ze ook zelfstandig kunnen jagen.

Zie ook blog: Vliegen is een kunst, en filmpje: Er is nog steeds veel te genieten.

 

 

Verslag van spotter Henk


16-6-2022

"Vandaag was ik bij het Rijksmuseum. Omdat ik maar 2 jongen in beeld kreeg liep ik ook om het museum. Op een plek waar ik het niet verwachtte zag ik een valk in de goot. Aan de zijkant van het museum. Toen ik een muurtje zocht voor steun voor een goede foto vloog er een jonge slechtvalk boven me langs. Korte en snelle vleugelslag. Schreeuwend.
Hierboven de  foto van de plek waar de ouder zat. Rare plek om daar te zitten dus het jong zal in de buurt hebben gezeten. Bij het rode vierkantje stond ik."

17-6-2022

"Ik besloot laat om toch even naar het rijks te gaan. Ik was er denk ik even voor drieën. Het begon goed. NS, vrouw slechtvalk, die schreeuwend 5 rondjes om het museum vloog. Ze ging uiteindelijk weer zitten bovenop de toren waar de kast staat. Loerend naar beneden. Uiteindelijk heb ik vandaag 2 jongen kunnen ontdekken en ontbrak er 1. Die zit denk ik op het dak van het museum.

Vader slechtvalk BVE ging uiteindelijk mooi weer op de andere toren zitten. Zijn plekkie.

En dan gebeurt er iets wat ik nog nooit live gezien heb. Vrouw slechtvalk NS verlaat haar plek maakt een rondje en verdwijnt achter het museum. Paar tellen later komt achter het museum een groep duiven aanvliegen. Ik word gek, de valk zit er achter aan. Ze jaagt. Hoe ze het doet weet ik niet maar ze krijgt het voor elkaar om 1 duif uit de groep te krijgen. Ik kijk toe, zie de duif naar beneden duiken, of werd ze aangetikt? maar de valk(NS) duikt er niet achteraan. Eigenlijk sta ik te stuiteren maar zie hoe NS haar tocht met jagen vervolgd. Ik zie hoe ze cirkelend haar ronde steeds groter maakt en uit zicht verdwijnt. 

Hopelijk zit het weer volgende week mee zodat ik er weer een keer heen kan gaan. O Ps Ik word elke keer wel door mensen aangesproken die weten waarvoor ik daar ben, lol."

 

Hieronder een diavoorstelling van foto's van Henk en van screenshots.

NB de jongen zijn bruin blond, met verticale streepjes op de buik, de ouders zwart grijs wit, met horizontale streepjes op de buik. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs