Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Boerenlandvogels en techniek.

Wilhelm Bos | maandag 17 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 227x

Vrijwilligers zijn uitermate belangrijk, ook voor Eemland. Zo hebben we mensen die een broedvogelmonitoring doen, mensen die vossenrasters plaatsen en onderhouden, mensen die met een drone vliegen en eierzoekers, En bij die laatsten gaat het misschien in de toekomst mis...
Jongste eierzoeker

Boerenlandvogels en techniek.

 

Toen ik 6 jaar oud was nam mijn vader me mee in de lente om naar kievitseieren te zoeken.

Beste spannend natuurlijk, want de Eempolder is rijk aan sloten en slootjes. Daar moesten we iedere keer overheen springen. Te klein als ik was, moest ik aan de hand van mijn vader mee rennen en dan trok hij mij zo ongeveer over de sloot. Niks moeilijks aan dus dat slootje springen!

Tot op een dag, een paar jaar later – het was tweede paasdag denk ik- mijn vader besloot dat ik het nu maar eens zelf moest doen. Ik had nieuwe kleding gekregen en we waren net uit de kerk, maar pa vergat dat ik mijn mooie pakje eigenlijk even moest wisselen voor oude kleding…

Ja en dan sta je daar voor die sloot als klein mannetje en dan lijkt die wel erg breed hoor! Dus ik nam een aanloop van een half weiland, rende naar de sloot en stopte vlak voor de kant! Na enig aandringen van mijn vader volgde een tweede poging met hetzelfde resultaat: stoppen vlak voor de kant. Maar voor ik goed en wel stilstond besloot ik toch te springen. Gevolgen: midden in de sloot en een boze moeder!

Ondertussen zijn we ruim 50 jaar verder en spring ik moeiteloos over iedere sloot, dus het is goed gekomen. Mijn vader kan niet meer het weiland in i.v.m. heupproblemen, maar mijn zoon zoekt ook nesten op en beschermd ze. En daar is hij goed in, dus heeft hij blijkbaar een goede leermeester gehad. Zijn dochter van 6 ging gisteren ook met ons mee. Op de nek van vader gezeten vond ze zowaar een kievitsnest met 4 eitjes en later ook nog een gruttonest met 1 ei. Vanaf de hoge positie had ze goed zicht en zag de eieren zelfs eerder dan haar vader, dus dat kan een goeie worden!

 

Helaas is dit een uitzondering: de 80 vrijwilligers die bij ons de nesten opzoeken om ze voor het maaien te behoeden, zijn vrijwel allemaal oude mannetjes en vrouwtjes. Dat gaat dus een keer fout…

Ieder jaar doen er meer boeren mee en krijgen we meer land om te beheren. Maar het aantal mensen dat eieren kan zoeken neemt niet toe. Sterker nog: er vallen door ouderdom steeds meer mensen af. Waar ik vroeger na schooltijd meteen laarzen en een overall aan trok en de polder in trok, zit de huidige jeugd achter een tablet.  Dus hoe nu verder?

De oplossing is techniek!

 

Collectief Eemland heeft door een POP subsidie 5 weidevogeldrones kunnen kopen. Met behulp van deze drones kunnen hele gebieden worden ingevlogen, tot wel 40 hectare per uur. Onder de drone hangt een camera die foto’s neemt vanaf 35 meter hoogte. Op deze hoogte verstoren we de vogels niet. De foto’s kunnen met behulp van een computer worden geanalyseerd. De software, die werkt op basis van kunstmatige intelligentie, bekijkt iedere foto op de vorm van eieren. Als er eieren worden gevonden tekent de software op de foto een vierkantje om het nest. Vervolgens kunnen we de GPS coördinaten doorgegeven aan de vrijwilliger. En weer is er een nest beschermd.

 

Software op basis van kunstmatige intelligentie heeft een database nodig met veel foto’s. momenteel hebben we ongeveer 250 foto’s in deze database zitten, maar ideaal zou 2000 foto’s zijn. We werken dit jaar hard om met 2 andere collectieven (Rijn, Vecht en Venen en Lopikerwaard) de database gevuld te krijgen, zodat de software steeds beter wordt in het herkennen van de eieren.

En dan is het een kwestie van jongeren motiveren om met een drone te gaan vliegen. Zodoende worden onze oudjes vervangen worden door jonge mensen. Die beheersen weliswaar het eieren zoeken niet, maar kunnen wel een drone besturen. Stip op de horizon is dan, dat de GPS coördinaten rechtstreeks de trekker van de boer in gaan, zodat die er omheen kan maaien. Zodoende hoeft er niemand meer het weiland in: rust voor de vogels en geen menselijke sporen in het veld, die door een vos gevolgd kunnen worden.

Probleem opgelost, maar dan zijn we wel 10 jaar verder denk ik. Dus voorlopig zijn we heel blij met onze vrijwilligers, die weer en wind trotseren om de weidevogels van Eemland te beschermen! Voorlopig is de drone dus een aanvulling op het zoeken en zeker nog geen vervanging. Komt tijd komt raad.

Nest gedetecteerd met software

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs