Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

1 2 3 ... 4 ... 5

Wim van Nee, STORK | zondag 26 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 794x

Het is zover. Eén voor één komen jongen uit hun ei. Of toch niet helemaal één voor één? De eerste drie eieren kwamen in dezelfde nacht uit.

Dat is al zo’n leuk wonder op zichzelf. Er zit toch echt twee etmalen leeftijdsverschil tussen alle eieren onderling. Sneller werkt de aanmaak van eieren nu eenmaal niet. Maar hoe krijgt je het als ooievaarsouders dan toch voor elkaar om de eerste drie min of meer gelijktijdig uit te laten komen?

Timing

Het geheim zit in timing. Ze vertragen het moment van het uitkomen door te wachten met verwarmen. Na het eerste ei gewoon nog niet gaan broeden en direct na de tweede ook nog even niet. Maar na het derde ei, er vol voor gaan.
Dan krijgt het derde ei zelfs een voorsprongetje. Die is warm gelegd en warm gebleven, terwijl de eerste twee eieren zijn afgekoeld en opnieuw opgewarmd moeten worden. En zo kan het zomaar gebeuren dat het eerste kuiken niet uit het eerste ei komt, maar uit het derde. Van de eerste drie jongen is dus onzeker uit welk ei ze gekomen zijn, maar bij het vierde en vijfde kuiken is die twijfel er niet. Zij komen gewoon uit het vierde respectievelijk vijfde ei, met een tijdverschil van zo'n anderhalve dag.

Reservebank

Voor pa en ma ooievaar maakt dit niet uit. Zij hebben straks gewoon vier of vijf jongen, waarvan er twee een maatje kleiner zijn dan de rest, gewoonweg omdat ze iets later uit het ei gekomen zijn. Dat plaatst ze ook direct op de reservebank en zo zitten we weer in de harde realiteit. Er zijn straks misschien wel vijf jongen, maar die gaan het niet alle vijf redden. De reservespelers kunnen alleen meedoen als er met één van het eerste drietal iets misgaat. Of als de voedselomstandigheden gedurende de hele periode van opgroeien extreem goed zijn. Gezien de aanhoudende droogte van dit moment hoeven we daar niet op te rekenen.

Hoeveel er gaan uitvliegen? Laten we gokken op twee en hopen op drie.

Wim van Nee
STORK


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs