Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hap, slik, weg... Of niet weg?

Bernice Goffin | maandag 20 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 119x

De laatste avonden zijn er wat flinke prooien binnengebracht waarmee we de kuikens hebben zien stoeien. Het opeten lukte niet goed en in de chat was er even vrees of de kuikens er niet in zouden kunnen stikken. Daar heeft de natuur gelukkig iets op bedacht.
Je kunt proberen wat je wil, maar dat gaat écht niet passen

Misselijkmakend

De kerkuiljongen eten nu niet per sé op de meest charmante manier. Muizen worden in hun geheel opgeschrokt. Bij extra grote exemplaren zie je de keel van het kuiken opzwellen na het eten en moet het kuiken zichtbaar even ‘bijkomen’ van de gigantische hap. Een heel smakelijke manier van eten lijkt het me niet. Maar het werkt goed en is bovendien een hele goede manier om echt álle beschikbare voedingsstoffen uit een muis te halen. Niet scheuren, maar gewoon helemaal opeten en je sterke maagsappen het werk laten doen. De onverteerbare botjes en haren vinden hun weg wel weer naar buiten via de braakbal.

 

Ademen door de tong!?

Het in zijn geheel opeten van prooien gaat de jongen inmiddels behoorlijk goed af. Maar af en toe komen er van die monsterprooien binnen die écht te groot zijn om in zijn geheel op te eten (zie deze clip). De kuikens laten zich hierdoor niet gauw afschrikken en proberen het toch. Als je minutenlang een kuiken ziet schrokken, is het begrijpelijk om je af te vragen of dit niet gevaarlijk kan zijn voor het kuiken. Maar de kerkuil is hier perfect op aangepast. In tegenstelling tot bij ons mensen, zit het gat dat naar de luchtpijp gaat ver voorin de mond, aan de basis van de tong. De kuikens kunnen zo rustig doorgaan met schrokken en blijven ademen door het gat in de tong.

 

Mag het ook in stukjes?

De veel te grote prooien worden, na lang proberen, dan toch eindelijk opgegeven. Dat is natuurlijk zonde en binnenkort zullen we dan ook zien dat de kuikens een nieuwe vaardigheid gaan leren: het zelfstandig scheuren van prooien. Zo kunnen ook de grootste prooien uiteindelijk worden opgegeten. De oudsten hebben het scheuren al voorzichtig geprobeerd, maar nog met weinig succes. Oefening baart kunst!  

 

Zeg eens ‘aa’

En hoe ziet zo een uilentong met gat er dan uit? Terwijl ik naarstig op zoek was naar afbeeldingen kreeg ik een bericht binnen dat K2 het vannacht perfect had gedemonstreerd. Netjes zei hij eventjes ‘aa’ voor de camera en liet de unieke tong zien (zie ook de nieuwste clip). Een perfecte aanpassing aan het leven van een kerkuiltje.

K2 demonstreert perfect het gat in de tong, waardoor hij kan blijven ademen tijdens het opeten van grote prooien

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs