Door
Mariël Verburg
Auteur Vogelbescherming
Geplaatst op 1 oktober 2024
“Toen ik het huis kocht, bestond de tuin vrijwel alleen uit tegels,” vertelt Linda. “In de voortuin stonden wat fragiele boompjes in het gras. En om de tuin stond een ligusterhaag en klimop tegen een betonraster. Maar verder alleen steen en kale muren; geen vogels, geen insecten, geen egels, geen vlinders. Ik ben een natuurmens, ik werd daar niet vrolijk van.”
In die tijd, ruim drie jaar geleden, zag ze een advertentie van Vogelbescherming over Tuinvogelconsulenten: deskundige vrijwilligers die advies op maat geven om je tuin vogelvriendelijk te maken. Ze vroeg een advies aan en kort daarna kwam de Tuinvogelconsulent op bezoek. “We hebben de tuin bekeken en gesproken over wat ik zou wensen. Ze heeft meegedacht over de opties en daarna een heel verslag gemaakt; een vogelvriendelijk tuinadvies.”
In het advies stond een schets voor de indeling van de tuin, met onder andere een vijver, een gazon en nieuwe aanplant. “Er stonden veel tips in, toegespitst op mijn tuin, bijvoorbeeld over de kale muren waar ik graag groen tegenaan wilde. En overzichten met vaste, inheemse planten die insecten aantrekken, met informatie over de planten: op welke grondsoort ze groeien, hoe hoog ze worden, of ze in de zon of de schaduw moeten. Daar heb ik heel veel aan gehad.” Ook adviseerde de Tuinvogelconsulent om de regenpijp af te koppelen van het riool.
Voor de uitvoering wilde Linda een hovenier in de arm nemen, maar na de eerste offerte zag ze daar toch maar vanaf. “Daar ben ik nu heel blij mee. Ik had geen verstand van tuinieren, maar daardoor leer je heel veel. Ik heb een deel van de tegels weggehaald, een klimhortensia en een kiwi tegen de kale muren gezet, veel boompjes aangeplant zoals lijsterbes en een krentenboompje. De regenpijp is afgekoppeld, het water gaat nu via een raster de tuin in. Natuurlijk heb ik wel foutjes gemaakt door planten op de verkeerde plek te zetten of bij elkaar te zetten die dat niet leuk vinden. Maar ik zie dat als spelen en leren.”
Na een jaar zag ze al meer vogels in de tuin. “Vooral door het vijvertje en de waterschaal. Musjes, merels, tortels; op warme zomerdagen komen ze allemaal hier badderen en drinken.” Nu, na ruim drie jaar, zijn de boompjes en klimplanten nog te jong om echte schaduw te geven. Maar bloemen zijn er al volop. “Krokus, blauw druifje, maarts viooltje, clematis, boshyacint, sleutelbloem, iedere maand staan er dingen in bloei. Dat is een feest om te zien.”
De vuurdoorn en klimop dragen al bessen, waar de merels op afkomen. “Mijn tuin moest de snoepwinkel van de buurt worden waar alle vogels komen eten, en dat is gelukt. De klimop heb ik in de breedte en de hoogte laten gaan, en binnen één seizoen kwam er een heggenmus broeden. Er zit een egel in mijn tuin, en heel veel bijen, torretjes, spinnetjes. De kolibrievlinder zag ik vorige zomer elke dag. Het doet me goed om zo veel leven in mijn tuin te hebben.”
Wil jij net als Linda ook genieten van meer leven in je tuin? Vraag dan nu een advies aan van een van onze Tuinvogelconsulenten
De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.