Door
Hans Peeters
Natuurjournalist
Geplaatst op 26 augustus 2024
Eind april 2018 krijgt Meindert van Dijk uit Sexbierum de diagnose ‘acute leukemie’. Zijn leven staat op z'n kop. Na een spoedopname en enkele dagen van onderzoek volgt een langdurige ziekenhuisopname in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). “Tot mijn grote verrassing krijg ik daar op de afdeling Hematologische intensive care (HIC) een mooie eenpersoons ‘tuinkamer’: een zonnige kamer aan een grote, weelderig begroeide binnentuin. In de loop van mijn verblijf zou ik veel plezier beleven aan alles wat er te zien viel in die tuin.”
Op zijn blog ‘Leukemie is NIET leuk’ schrijft hij: ‘Zoals jullie eerder konden lezen, heeft mijn broer een poosje geleden een waterschotel meegenomen, waaruit de vogels kunnen drinken en waarin ze kunnen badderen. Nu het (buiten) steeds warmer wordt neemt het bezoek aan deze waterschotel op het terras voor mijn kamer steeds meer toe.’
Het is bewonderend hoe Meindert over zijn natuurbelevenissen verhaalt, terwijl hij toch ernstig ziek is en zich in die periode flink belabberd moet voelen. In tegendeel, Meindert noteert: ‘Toen ik vanmiddag een koolmeesje al spetterend een uitgebreid bad zag nemen besloot ik te proberen om dit bezoek aan deze drinkplaats met mijn camera te filmen. Vanuit mijn privéschuilplaats (mijn kamer) installeerde ik mijn camera met telezoomlens. Nét toen ik alle benodigde instellingen voor het maken van een video gereed had, kwam er tot mijn opwinding een grote bonte specht aanvliegen. Hij ging op de rand van de waterschotel zitten en begon rustig te drinken. Ik wist niet wat mij overkwam! Zoiets had ik nog nooit van zo dichtbij zelf mogen aanschouwen en al helemaal niet kunnen fotograferen of filmen. Tien minuten later verscheen er een houtduif. Deze keer waggelde hij/zij niet rustig over het terras om de waterbak heen, maar besloot om er maar een poosje in te onthaasten en te genieten van dit lekkere koele water.’
Het MCL omvat een groot aantal gebouwen en meer dan 27 verschillende (binnen)tuinen, die verrassend zijn aangelegd. Heel veel bloeiende planten, struiken en bomen brengen letterlijk kleur in het leven van de patiënten en medewerkers. Verschillend ingerichte tuinen, grotere en kleinere waterpartijen, maar ook sedumdaken. Dit alles mondt uit in een grote biodiversiteit met een vogellijst van maar liefst zestig verschillende soorten. Behalve de dagelijkse tuinvogels ook soorten als houtsnip, visdief, bruine kiekendief en ransuil. Maar ook smaakmakende soorten als ijsvogel, slechtvalk en pestvogel prijken op de lijst. Kortom hier valt altijd wat te beleven.
Het verhaal van Meindert loopt gelukkig goed af. Dankzij een anonieme stamceldonor is hij zes jaar later, geheel genezen verklaard. Dit in tegenstelling tot onze in januari overleden eindredacteur René de Vos. René en Meindert leerden elkaar tijdens hun beider ziekteproces kennen en bouwden een warme vriendschap op. Tijdens hun ziekzijn werkten ze allebei aan een boek. René aan het inmiddels verschenen ‘Prachtvogels’ en Meindert aan ‘Heilzame tuinen - Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut’. Met zijn boek laat Meindert de heilzame werking van groen in de zorg zien. Hij doet dit vooral vanuit zijn eigen intense ervaring, maar richt zijn blik ook op andere zorginstellingen en (ervarings)deskundigen. Hij laat zien dat een groene omgeving rustgevend, ontspannend en herstelbevorderend is, en daarmee van onschatbare waarde.
Toen Meindert vijf jaar later voor zijn boekproject opnieuw zijn ziekenkamer op de afdeling Hematologie bezocht was het even slikken. “Tot mijn grote verrassing stond de kunststof waterschaal nog steeds bij het betegelde terras voor mijn oude verpleegkamer. De grotere stenen, bedoeld om ook kleine vogels gelegenheid om te kunnen badderen, lagen nog steeds in de schaal. Sterker nog, in de tuin waren nu méér drinkbakjes en ook vogelvoerhuisjes geplaatst!” “Gelukkig gaat het nu weer heel goed met mij!”
Heilzame tuinen belicht het verleden, heden en de toekomst van de MCL-tuinen. Het zit vol verrassingen en inspiratie voor iedereen in en rond een ziekenhuis, en voor tuinarchitecten en hoveniers. Het is zowel een lees- als kijkboek met vele schitterende foto’s van Meindert zelf.
Heilzame tuinen – Ziekenhuiskamer als vogelkijkhut; Meindert van Dijk; in eigen beheer uitgegeven; 248 pagina’s; ISBN 9789081215008; prijs € 34,00; verkrijgbaar vanaf 12 september in de boekhandel en online www.meindertvandijk.nl.
Vogels zijn er altijd en bijna overal. Ze bezorgen ons plezier en blijven ons verwonderen. Toch is de aanwezigheid van vogels niet vanzelfsprekend. Veel vogels hebben het moeilijk of dreigen zelfs uit ons land te verdwijnen. Help ook mee.
Ook al zijn de boomklever en de boomkruiper schuwe vogels in de tuin en het bos; je krijgt ze in het vizier met een goede kijker. zoals de compacte Stern 8x32. Je kunt hem al scherp stellen vanaf 2 meter, dus zeer geschikt voor in de tuin.